Waarom fabrikanten van bouwmaterialen een mobiel-vriendelijke website nodig hebben

  • Door: Zeynep Kutsal
  • 05 mei 2022
  • Bouw

Ondanks een pandemie en een algemene digitalisatietrend in de bouwsector is het mediagebruik van aannemers de afgelopen twee jaar niet veel veranderd, inclusief de meeste digitale mediakanalen. Websites van fabrikanten, van groothandels en digitale nieuwsbrieven werden in 2021 net als in 2019 gebruikt door respectievelijk negen, acht en zeven op de tien Europese aannemers. De enige significante stijging was te zien in gebruik van zowel sociale media als mobiele apps, die in 2021 elk werden gebruikt door zes op de tien aannemers.

Deze cijfers laten het belang van digitale mediakanalen voor fabrikanten en merken van bouwproducten en materialen zien, maar missen een belangrijk detail. In de vorige eeuw konden aannemers digitale media alleen gebruiken via enorme desktop computers op kantoor, maar tegenwoordig kunnen aannemers vrijwel overal digitale mediakanalen gebruiken op mobiele apparaten. Voor succesvolle marketing via digitale kanalen moeten fabrikanten en merken dus wel zorgen dat hun websites werken op de apparaten die aannemers het liefst gebruiken.

De vraag is aan welke apparaten aannemers de voorkeur geven voor welke digitale kanalen. Dat is wat we 950 Europese aannemers hebben gevraagd voor het Q4 2021 rapport van de Contractor monitor van USP Marketing Consultancy, dat focust op de mediaoriëntatie van aannemers uit acht Europese landen.

Desktop computers worden nog steeds het meest gebruikt voor websites

Rond drie kwart van de Europese aannemers gebruikt nog steeds een desktop computer om informatie te zoeken op websites van zowel fabrikanten als groothandels. Ongeveer één op de zes aannemers gebruikt een laptop voor het zelfde, terwijl vrijwel niemand tablets gebruikt. Er is een lichte stijging van smartphonegebruik te zien, maar dat resulteerde slechts in 9% van de aannemers die smartphones gebruiken om informatie te zoeken op websites van groothandels, en 6% op websites van fabrikanten. Over het algemeen zijn de desktop en laptop dus de duidelijke winnaars waar het gaat om informatie zoeken op websites.

Mobiele apparaten kunnen echter niet genegeerd worden

Fabrikanten en groothandels van bouwproducten en materialen kunnen mobiele apparaten echter niet zomaar negeren. Zoals we eerder zagen is het gebruik van mobiele apps en sociale media door aannemers steeds aan het stijgen. Bovenstaande grafiek laat ook zien dat 37% van de aannemers al smartphones gebruikt om informatie te zoeken via sociale media.

Dit betekent dat het steeds lucratiever wordt voor fabrikanten en merken om aanwezigheid op sociale media te incorporeren in de marketingstrategie. Het vergroot ook de noodzaak voor een mobiel-vriendelijke website. Een deel van het doel van marketing via sociale media is immers om aannemers te activeren om verder te onderzoeken, bijvoorbeeld door verder te clicken naar de website. Voor de vele aannemers die smartphones gebruiken voor sociale media zouden de gelinkte websites dan ook mobiel-vriendelijk moeten zijn. Aangezien aannemers verwachten dat het gebruik van digitale mediakanalen flink zal stijgen in de komende jaren, kunnen fabrikanten en groothandels maar beter voorbereid zijn met een website die volledig functioneel en prettig te gebruiken is op zowel desktop als op verschillende mobiele apparaten. Om te zien welke apparaten de voorkeur hebben van aannemers in acht Europese landen verwijzen we naar het Q4 2021 rapport van de Contractor monitor van USP Marketing Consultancy.

Actueel nieuws

Voor meer informatie over onze expertise van en onderzoek naar bouwmaterialen kunt u contact opnemen met de verantwoordelijke partner hieronder.
We helpen u graag.

Onderzoek

Klanttevredenheid

Krijg inzicht in de beleving van uw klanten en breng de tevredenheid in kaart.

Branding

Hoe kan uw merk zich beter onderscheiden van de concurrentie? Hoe wordt het merk waardevoller voor uw doelgroep?

Customer journey

Een customer journey is de individuele ervaring van een klant met uw bedrijf.

Product Ontwikkeling

Zorg voor inzicht vanuit de eindgebruiker van uw product. En voorzie daarmee de ontwikkeling en design teams van relevante input.

Markt exploratie

Zorg voor de inzichten die u nodig heeft om succesvol te zijn in nieuwe markten

Pricing

Pricing is en blijft de grootste winst factor. Wij helpen u de juiste prijs bepalen voor uw producten.

Segmentatie

Begrijp de onvervulde behoeftes van uw (potentiele) klanten, identificeer potentie voor groei en bereik uw doelgroep op een effectieve manier.

Marktomvang

Breng je potentiele ROI in kaart door de grootte van uw markt in kaart te brengen en realistische sales targets te bepalen voor nieuwe markten.

Driver analyse

Weet welke elementen van de klantervaring de meeste impact hebben op tevredenheid, aanbevelingen en klantbehoud.

Nieuws

​Lees onze artikelen gebaseerd op de inzichten uit onze marktrapporten. 

Case Studies

Marktonderzoek Case Studies en industrie specifieke ervaring geven achtergrond en diepgang aan elk onderzoek project.

Over ons

Over ons, de organisatie en de mensen.

Over USP

Wat we doen, in woorden en getallen.

Ons team

Deze mensen maken USP.

Vacatures

We hebben verschillende uitdagende rollen.