Verlichting gaat voorop in duurzaamheidsprojecten van installateurs

Voor fabrikanten en merken van duurzame installatieproducten is het essentieel om te weten welke rol duurzaamheid speelt in projecten van e-installateurs in de gebieden waar ze opereren. In de zeven landen die waar we continu installatiebedrijven onderzoeken, varieert het percentage projecten van e-installateurs waarin duurzaamheid een rol speelt tussen 26% in Duitsland en 50% in Nederland. Welke rol dat precies is, varieert ook aangezien duurzaamheid een breed begrip is.

Weten waar duurzaamheid het meest een rol speelt is leuk en aardig, maar om die informatie effectief te gebruiken zijn meer details nodig. Het is bijvoorbeeld waardevol om te weten welke producten het meest worden gebruikt voor installatieprojecten waarin duurzaamheid in acht wordt genomen. Dat hebben we e-installateurs gevraagd in de interviews voor het Q1 2022 rapport van de European Electrical Installation Monitor van USP Marketing Consultancy, dat focust op duurzaamheid in de elektrische installatiemarkt.

De eeuwenoude trend van elektrificatie wordt voortgezet

Als we kijken naar de producten die gekozen worden voor installatieprojecten waarin de klant vraagt naar duurzame oplossingen, is er een duidelijke winnaar. In 92% van dergelijke projecten wordt ledverlichting geïnstalleerd. In zekere zin is dat niet verassend, aangezien elektrische verlichting al sinds het is uitgevonden verbonden wordt met duurzaamheid.

Met dat commerciële elektrische gloeilampen op de markt kwamen, begon de zoektocht naar een gloeilamp met een langere levensduur. Vervolgens hebben we aan het einde van de afgelopen eeuw de opkomst van de spaarlamp gezien. Tegenwoordig neemt de nog energiezuiniger en langer levende Ledverlichting de leiding in de strijd om meer duurzaamheid, althans volgens de e-installateurs.

De transitie van gasverlichting en kaarslicht naar elektrische verlichting is een van de vroegste voorbeelden van de elektrificatietrend. De bovenstaande grafiek laat ook moderne voorbeelden zien van de transitie naar elektrische energie die in de negentiende eeuw begon met de gloeilamp. De laders voor elektrische voertuigen zijn het meest sprekende recente voorbeeld dat de transitie van door fossiele brandstoffen aangedreven mobiliteit naar elektrische mobiliteit vertegenwoordigt.

Van energiezuinig naar energieproductie

Zoals veel producten in bovenstaande lijst draagt ledverlichting vooral bij aan duurzaamheid omdat het energie bespaart. Interessant is dat zonnepanelen het tweede meest gebruikte product zijn voor installatieprojecten waarin gevraagd wordt naar duurzame oplossingen. Het besparen van energie door energie-efficiëntere verlichting bestaat al heel lang, maar met zonnepanelen worden de klanten van e-installateurs zelf energieproducenten, wat een recentere ontwikkeling is.

Het gebruik van zonnepanelen is de afgelopen jaren snel gegroeid en zoals uit het bovenstaande blijkt, zijn ze nu de tweede meest gebruikte productgroep voor duurzaamheidsprojecten. In Spanje, Duitsland, Polen en Nederland worden zonnepanelen zelfs net zo vaak gebruikt in als ledverlichting in installatieprojecten waarin duurzaamheid een rol speelt.

Dit voorbeeld van zonnepanelen laat zien dat er flinke lokale verschillen kunnen zijn in de vraag naar en het gebruik van duurzame oplossingen. Voor fabrikanten en merken van elektrische installatieproducten die een volledig overzicht willen van de ervaringen en ideeën die e-installateurs hebben over duurzaamheid, en van de installatieproducten die het meest worden gebruikt in zeven Europese landen, is nu het Q1 2022 rapport van de European Electrical Installation Monitor van USP marketing consultancy beschikbaar.

Actueel nieuws

Voor meer informatie over onze expertise van en onderzoek naar bouwmaterialen kunt u contact opnemen met de verantwoordelijke partner hieronder.
We helpen u graag.

Onderzoek

Klanttevredenheid

Krijg inzicht in de beleving van uw klanten en breng de tevredenheid in kaart.

Branding

Hoe kan uw merk zich beter onderscheiden van de concurrentie? Hoe wordt het merk waardevoller voor uw doelgroep?

Customer journey

Een customer journey is de individuele ervaring van een klant met uw bedrijf.

Product Ontwikkeling

Zorg voor inzicht vanuit de eindgebruiker van uw product. En voorzie daarmee de ontwikkeling en design teams van relevante input.

Markt exploratie

Zorg voor de inzichten die u nodig heeft om succesvol te zijn in nieuwe markten

Pricing

Pricing is en blijft de grootste winst factor. Wij helpen u de juiste prijs bepalen voor uw producten.

Segmentatie

Begrijp de onvervulde behoeftes van uw (potentiele) klanten, identificeer potentie voor groei en bereik uw doelgroep op een effectieve manier.

Marktomvang

Breng je potentiele ROI in kaart door de grootte van uw markt in kaart te brengen en realistische sales targets te bepalen voor nieuwe markten.

Driver analyse

Weet welke elementen van de klantervaring de meeste impact hebben op tevredenheid, aanbevelingen en klantbehoud.

Nieuws

​Lees onze artikelen gebaseerd op de inzichten uit onze marktrapporten. 

Case Studies

Marktonderzoek Case Studies en industrie specifieke ervaring geven achtergrond en diepgang aan elk onderzoek project.

Over ons

Over ons, de organisatie en de mensen.

Over USP

Wat we doen, in woorden en getallen.

Ons team

Deze mensen maken USP.

Vacatures

We hebben verschillende uitdagende rollen.