VASTGOEDMONITOR: CORONACRISIS MAAKT DRUK OP DE WONINGMARKT VOORLOPIG NIET MINDER

  • Door: Veerle Forschelen-Janssen
  • 08 september 2020
  • Wonen

Waar sommigen misschien gehoopt hadden dat door de coronacrisis de krapte op de woningmarkt minder zou worden, is dit voorlopig in ieder geval nog niet de waarneming van partijen in de vastgoedsector. Maar liefst 65% van de ondervraagde vastgoedprofessionals is het niet eens met de stelling dat de krapte op de woningmarkt minder zal worden door de crisis. De vraag blijft en het gevaar dreigt dat deze mogelijk alleen nog maar oploopt als gevolg van uitgestelde of vertraagde procedures of bouwprojecten.

Wel ziet de vastgoedsector een lichte verschuiving in oplossingsrichtingen door de crisis. Van de professionals zegt 54% dat er als reactie op de coronacrisis veel meer echt betaalbare woningen moeten worden ontwikkeld. En ook de transformatie naar flexibele werkplekken en thuiswerken heeft een vlucht genomen en brengt andere uitgangspunten voor woningbouw, maar ook voor kantoorgebruik met zich mee. Ruim de helft van de vastgoedprofessionals ziet deze versnelling van transformatie van kantoor naar woning plaatsvinden (54%). Ook ziet een groot deel van de vastgoedprofessionals een verschuiving van de woningvraag naar buiten de stad (45%) al zal dit niet resulteren in een onmiddellijke verlichting van de druk op de grote steden (48%).

De verduurzamingsopgave die er tegelijkertijd ook voor de woningmarkt ligt, zien sommigen echter naar de achtergrond verdwijnen. Van de vastgoedprofessionals zegt 45% dat de krapte op de woningmarkt de verduurzaming in de weg staat. Dit is zorgelijk en vraagt om innovatieve oplossingen.

De markt ziet flexibele woonconcepten als een mogelijke oplossing voor de uitdagingen op de woningmarkt. Van de vastgoedprofessionals zegt 49% dat er juist nu prioriteit gegeven moet worden aan flexibele woonconcepten. Deze concepten kenmerken zich vaak door een korter ontwikkeltraject, een flexibele functie/ inzetbaarheid en passen in de verduurzamingsopgave die er ligt. Het vergt echter durf van marktpartijen en de overheid om in deze onzekere tijd daadwerkelijk aan de slag te gaan met deze flexibele concepten. 

Klik hier voor meer informatie over de Vastgoedmonitor of het bestellen van het meest recente trendrapport. 

Actueel nieuws

Voor meer informatie over onze expertise van en onderzoek naar bouwmaterialen kunt u contact opnemen met de verantwoordelijke partner hieronder.
We helpen u graag.

Onderzoek

Klanttevredenheid

Krijg inzicht in de beleving van uw klanten en breng de tevredenheid in kaart.

Branding

Hoe kan uw merk zich beter onderscheiden van de concurrentie? Hoe wordt het merk waardevoller voor uw doelgroep?

Customer journey

Een customer journey is de individuele ervaring van een klant met uw bedrijf.

Product Ontwikkeling

Zorg voor inzicht vanuit de eindgebruiker van uw product. En voorzie daarmee de ontwikkeling en design teams van relevante input.

Markt exploratie

Zorg voor de inzichten die u nodig heeft om succesvol te zijn in nieuwe markten

Pricing

Pricing is en blijft de grootste winst factor. Wij helpen u de juiste prijs bepalen voor uw producten.

Segmentatie

Begrijp de onvervulde behoeftes van uw (potentiele) klanten, identificeer potentie voor groei en bereik uw doelgroep op een effectieve manier.

Marktomvang

Breng je potentiele ROI in kaart door de grootte van uw markt in kaart te brengen en realistische sales targets te bepalen voor nieuwe markten.

Driver analyse

Weet welke elementen van de klantervaring de meeste impact hebben op tevredenheid, aanbevelingen en klantbehoud.

Nieuws

​Lees onze artikelen gebaseerd op de inzichten uit onze marktrapporten. 

Case Studies

Marktonderzoek Case Studies en industrie specifieke ervaring geven achtergrond en diepgang aan elk onderzoek project.

Over ons

Over ons, de organisatie en de mensen.

Over USP

Wat we doen, in woorden en getallen.

Ons team

Deze mensen maken USP.

Vacatures

We hebben verschillende uitdagende rollen.