Online oriëntatie voor DHZ-producten verschilt per land en product groep

Consumenten beginnen hun oriëntatie voor doe-het-zelfproducten vaak online. Dat is zelfs zo normaal geworden dat consumenten online oriëntatie nuttig vinden voor elke productgroep, ongeacht of ze liever online of offline kopen. Dat betekent dat het voor fabrikanten van producten die vooral offline gekocht worden toch erg lucratief kan zijn om hun zichtbaarheid op online kanalen te vergroten.

Dan is het wel belangrijk om te weten hoe consumenten online oriënteren voor de producten in een specifieke categorie. Dat is één van de centrale onderwerpen in het Q2 2021 rapport van de European Home Improvement Monitor van USP Marketing Consultancy. We vroegen 6.800 Europese consumenten uit 11 landen welke online informatiebronnen ze het meest gebruiken voor oriëntatie voor acht categorieën doe-het-zelfproducten.

Google en Amazon worden het meest gebruikt, maar niet overal

Als we kijken naar het Europese gemiddelde dan zijn Google en Amazon duidelijk de meest gebruikte online bronnen van informatie. Beide bronnen worden gebruikt door 42% van de Europese consumenten. Websites van bouwmarkten volgen daar vrij dicht op, aangezien 39% van de consumenten aangeven die te gebruiken voor online oriëntatie. Websites van winkels en merken, allebei gebruikt door 28%, delen een derde plaats. Deze worden gevolgd door een mix van sociale mediaplatformen, websites en nieuwsbrieven, waarvan YouTube het meest gebruikt wordt.

Dit zijn echter de gemiddelden van 11 Europese landen, en Google en Amazon delen de eerste plaats in meest gebruikte bronnen niet in elk land. Wanneer we kijken naar afzonderlijke landen wordt bijvoorbeeld duidelijk dat Amazon sterk vertegenwoordigd is in Italië, Duitsland, Spanje en het Verenigd Koninkrijk, maar juist niet in Nederland, België, Polen, Denemarken en Zweden. In sommige landen hebben Google en Amazon ook meer concurrentie van andere bronnen. In het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk worden bijvoorbeeld websites van bouwmarkten meer gebruikt dan Google of Amazon.

Verschillen per productgroep en land maken het verschil

Naast verschillen per land verschillen de bronnen die consumenten gebruiken voor online oriëntatie voor doe-het-zelfproducten ook per productgroep. Zo gebruiken Europese consumenten Amazon het meest als bron van informatie over elektrisch gereedschap, maar gebruiken ze voor verfproducten vaker websites van bouwmarkten. Youtube wordt het meest gebruikt voor dakramen, door 31% van Europese consumenten.

Dit zijn slechts een paar voorbeelden van de vele verschillen in populariteit van online informatiebronnen per productgroep. Deze verschillen lijken soms klein, maar samen met de verschillen per land kunnen ze het verschil maken voor het succes van een marketingcampagne.

Om er voor te zorgen dat jouw merk de aandacht van consumenten al vroeg in de oriëntatiefase van hun customer journey trekt, is het essentieel om te weten welke kanalen en bronnen consumenten het meest gebruiken voor jouw soort producten in de landen waarin je opereert. Voor de details van online oriëntatie voor acht verschillende productgroepen van doe-het-zelfproducten in 11 Europese landen verwijzen we je naar het Q2 2021 rapport van de European Home Improvement Monitor van USP Marketing Consultancy.

Actueel nieuws

Voor meer informatie over onze expertise van en onderzoek naar bouwmaterialen kunt u contact opnemen met de verantwoordelijke partner hieronder.
We helpen u graag.

Onderzoek

Klanttevredenheid

Krijg inzicht in de beleving van uw klanten en breng de tevredenheid in kaart.

Branding

Hoe kan uw merk zich beter onderscheiden van de concurrentie? Hoe wordt het merk waardevoller voor uw doelgroep?

Customer journey

Een customer journey is de individuele ervaring van een klant met uw bedrijf.

Product Ontwikkeling

Zorg voor inzicht vanuit de eindgebruiker van uw product. En voorzie daarmee de ontwikkeling en design teams van relevante input.

Markt exploratie

Zorg voor de inzichten die u nodig heeft om succesvol te zijn in nieuwe markten

Pricing

Pricing is en blijft de grootste winst factor. Wij helpen u de juiste prijs bepalen voor uw producten.

Segmentatie

Begrijp de onvervulde behoeftes van uw (potentiele) klanten, identificeer potentie voor groei en bereik uw doelgroep op een effectieve manier.

Marktomvang

Breng je potentiele ROI in kaart door de grootte van uw markt in kaart te brengen en realistische sales targets te bepalen voor nieuwe markten.

Driver analyse

Weet welke elementen van de klantervaring de meeste impact hebben op tevredenheid, aanbevelingen en klantbehoud.

Nieuws

​Lees onze artikelen gebaseerd op de inzichten uit onze marktrapporten. 

Case Studies

Marktonderzoek Case Studies en industrie specifieke ervaring geven achtergrond en diepgang aan elk onderzoek project.

Over ons

Over ons, de organisatie en de mensen.

Over USP

Wat we doen, in woorden en getallen.

Ons team

Deze mensen maken USP.

Vacatures

We hebben verschillende uitdagende rollen.