NEMEN LEASINGPRODUCTEN OOK DE HVAC-MARKT STORMEND OVER?

  • Door: Dirk Hoogenboom
  • 28 januari 2022
  • Installatie

Dat de trend van eigendom naar leasing een hot topic is, is ook in verschillende segmenten van de bouwmarkt te zien. Verhuur van vloeropties of liften zijn bijvoorbeeld mogelijkheden en in Nederland is het nu zelfs mogelijk om de gevel van een heel gebouw te huren. Deze ontwikkelingen laten de trend zien van leasing in de bouwsector, voornamelijk in B2B-modellen. Maar hoe zit het met de ontwikkeling van leaseproducten voor eindgebruikers in de installatiemarkt? Om inzicht hierin te krijgen, vroegen we Loodgieters en HVAC-installateurs naar leasing diensten. Hier zullen wij dieper op ingaan in het Q1 2019 rapport van de European Mechanical Installation Monitor, deze richt zich op het bredere onderwerp van Diensten in de installatiesector.

De voordelen van leasing

Net als in het autovoorbeeld heeft het leasen van bijvoorbeeld een cv-ketel duidelijke voordelen voor de eindgebruiker, zoals onder andere de verzekering van service bij storingen. Door de snelle technologische ontwikkelingen van producten wordt het leasen van een ketel nog aantrekkelijker. Als de levensduur van een gloednieuwe ketel bijvoorbeeld 15 jaar is, maar als gevolg van de ontwikkeling van nieuwe technologieën is deze ketel technisch achterhaald na vijf jaar, dan zou het mooi zijn om een nieuwe ketel te ontvangen na deze vijf jaar. het leasen een betere optie lijkt dan kopen omdat een leasecontract de optie geeft om aan het einde van het contract, dus sneller, een nieuwe ketel te verkrijgen.

Voor fabrikanten heeft een groeiende vraag naar leasing ook een groot voordeel. In het geval van auto’s verhoogt de opkomst van dealers die leasecontracten aanbieden aan eindgebruikers de verkoop van fabrikanten tot dealers. Dit komt doordat de eindgebruikers de mogelijkheid willen om na een paar jaar een nieuwe auto te leasen, er ontstaat dus sneller vraag naar een nieuwe auto. Evenzo, als een ketel wordt gekocht, zal de eindgebruiker proberen om de levensduur te maximaliseren. Als een ketel echter gehuurd wordt, dan zal de eindgebruiker om de paar jaar een nieuwe ketel uitkiezen, wat zorgt voor meer verkoop van ketels van fabrikanten. Om deze reden kan worden verwacht dat fabrikanten het leasen van producten als ketels zal proberen te stimuleren.

Hoe zit het met de installateur?

De installateur wordt geconfronteerd met deze leasetrend, enerzijds een groeiende vraag van eindgebruikers naar leaseproducten, en anderzijds de fabrikanten die de voordelen van leasing zien en deze opties dus promoten.

Interessant is dat de resultaten van het Q1 2019-rapport van de European Mechanical Installation Monitor, die zich richtte op diensten in de installatiesector. Dit rapport toont aan dat het aanbieden van leasing in plaats van het kopen van een product eigenlijk impopulair is onder Europese installateurs. In alle zes landen was leasing de minst aangeboden service van installatiebedrijven. België loopt voorop, met ongeveer één op de vijf installateurs die leasemogelijkheden biedt voor producten, wat behoorlijk groot is. In Frankrijk en Polen biedt echter slechts vijf procent van de installateurs deze opties aan hun klanten.

Met uitzondering van Polen en het Verenigd Koninkrijk zijn boilers de belangrijkste producten waarvoor leasecontracten worden aangeboden door installateurs. In het Verenigd Koninkrijk is het type product dat het meest aangeboden wordt voor lease airconditioning. In Polen lijkt er een band tussen fotovoltaïsche energie, ventilatie en airconditioning producten.

Conclusie

Hoewel leasing in de totale economie grond aan het winnen is van aankopen, toont ons onderzoek aan dat deze trend nog niet zo sterk is in de installatiemarkt. Natuurlijk zijn er uitzonderingen, zoals bijvoorbeeld België, maar over het algemeen lijkt de service van leasingproducten niet populair voor installateurs. Installateurs zijn over het algemeen zeer conservatief en voor hen zijn de voordelen van het ‘verkopen’ van bijvoorbeeld een leaseboiler niet zo duidelijk. Gezien het feit dat de Europese installateurs een enorme werkdruk hebben, hebben ze de luxe om de banen te kiezen die ze willen doen.

Gezien de toenemende vraag van eindgebruikers naar leaseopties, kan er een belangrijke rol te spelen zijn voor fabrikanten bij het bedenken van modellen die het aanbieden van het leasen van producten aantrekkelijker maken voor installateurs. Voor de ontwikkelingen en inzichten over de andere diensten van Europese installateurs verwijzen wij u door naar het Q1 2019 rapport van de European Mechanical Installation Monitor.

Actueel nieuws

Voor meer informatie over onze expertise van en onderzoek naar bouwmaterialen kunt u contact opnemen met de verantwoordelijke partner hieronder.
We helpen u graag.

Onderzoek

Klanttevredenheid

Krijg inzicht in de beleving van uw klanten en breng de tevredenheid in kaart.

Branding

Hoe kan uw merk zich beter onderscheiden van de concurrentie? Hoe wordt het merk waardevoller voor uw doelgroep?

Customer journey

Een customer journey is de individuele ervaring van een klant met uw bedrijf.

Product Ontwikkeling

Zorg voor inzicht vanuit de eindgebruiker van uw product. En voorzie daarmee de ontwikkeling en design teams van relevante input.

Markt exploratie

Zorg voor de inzichten die u nodig heeft om succesvol te zijn in nieuwe markten

Pricing

Pricing is en blijft de grootste winst factor. Wij helpen u de juiste prijs bepalen voor uw producten.

Segmentatie

Begrijp de onvervulde behoeftes van uw (potentiele) klanten, identificeer potentie voor groei en bereik uw doelgroep op een effectieve manier.

Marktomvang

Breng je potentiele ROI in kaart door de grootte van uw markt in kaart te brengen en realistische sales targets te bepalen voor nieuwe markten.

Driver analyse

Weet welke elementen van de klantervaring de meeste impact hebben op tevredenheid, aanbevelingen en klantbehoud.

Nieuws

​Lees onze artikelen gebaseerd op de inzichten uit onze marktrapporten. 

Case Studies

Marktonderzoek Case Studies en industrie specifieke ervaring geven achtergrond en diepgang aan elk onderzoek project.

Over ons

Over ons, de organisatie en de mensen.

Over USP

Wat we doen, in woorden en getallen.

Ons team

Deze mensen maken USP.

Vacatures

We hebben verschillende uitdagende rollen.