KOOPGEDRAG VAN INSTALLATEURS HANGT AF VAN BEDRIJFSGROOTTE

  • Door: Maja Markovic
  • 22 maart 2022
  • Installatie

Weten waar e-installateurs hun installatieproducten kopen is essentieel voor fabrikanten en merken in de installatiesector. Oog voor detail is hierbij zeer belangrijk, zoals duidelijk werd in een eerder artikel over in hoeverre installateurs gebruik maken van winkels die enkel online verkopen. Daarin zagen we dat hoewel dat online koopkanaal door veel installateurs wordt gebruikt, ze er maar weinig budget uitgeven.

Hoe zit het echter met de andere koopkanalen? Waar geven e-installateurs wel hun geld uit aan installatieproducten? En welke factoren zijn daarop van invloed? Voor het Q4 2021 rapport van de European Electrical Installation Monitor van USP Marketing Consultancy hebben we 825 e-installateurs uit zeven landen gevraagd naar hun koopgedrag.

De gespecialiseerde groothandel blijft favoriet

Van alle koopkanalen die Europese installateurs gebruiken is de gespecialiseerde groothandel de duidelijke winnaar. Bijna elke installateur koopt installatieproducten bij gespecialiseerde groothandels, en ze geven er gemiddeld maar liefst drie kwart van hun budget uit. Dit is het geval in alle landen die onderzocht zijn, met één uitzondering. In Duitsland kopen ‘slechts’ 83% van de installateurs bij de gespecialiseerde groothandel, en daar geven ze ‘slechts’ 64% van hun budget uit, wat de gespecialiseerde groothandel nog steeds de winnaar maakt.

Na de gespecialiseerde groothandel komen de fabrikanten, waar bijna de helft van de Europese installateurs direct koopt, maar waar ze gemiddeld maar 9% van hun budget uitgeven.

De rest van de koopkanalen laten het zelfde beeld zien als de webwinkels die we in een eerder artikel besproken hebben. Een flink deel van de installateurs koopt er wel eens wat, maar ze geven er slechts een fractie van hun budget uit.

Bedrijfsgrootte maakt verschil

Als we kijken naar het deel van het budget dat installateurs bij bepaalde koopkanalen uitgeven, is er weinig verschil te zien tussen landen. Het leeuwendeel wordt uitgegeven bij de gespecialiseerde groothandel, een klein deel direct bij de fabrikant en slechts fracties bij de rest van de koopkanalen. Als we echter installatiebedrijven van verschillende grootten vergelijken verschijnen er wel verschillen.

Grote installatiebedrijven hebben bijvoorbeeld de neiging veel vaker direct bij fabrikanten in te kopen dan kleinere installateurs. Als we focussen op die kleinere installatiebedrijven, dan zie je dat een groter deel van hun budget wordt uitgegeven bij bouwmarkten, die de installateurs handig vinden voor kleine aankopen zoals verbruiksartikelen of reserve-onderdelen.

Zoals gemeld aan het begin van dit artikel is oog voor detail essentieel voor het succes van een salesstrategie gebaseerd op koopgedrag van installateurs. Het bovenstaande laat zien dat de waarde van een koopkanaal voor merken en fabrikanten van installatieproducten kan verschillen per gebied en zelfs kan afhangen van de grootte van de installatiebedrijven die ze gebruiken. In het Q4 2021 rapport van de European Electrical Installation Monitor van USP Marketing Consultancy geven we een volledig overzicht van de verschillende koopkanalen die installateurs in zeven Europese markten gebruiken en wat ze er uitgeven.

Actueel nieuws

Voor meer informatie over onze expertise van en onderzoek naar bouwmaterialen kunt u contact opnemen met de verantwoordelijke partner hieronder.
We helpen u graag.

Onderzoek

Klanttevredenheid

Krijg inzicht in de beleving van uw klanten en breng de tevredenheid in kaart.

Branding

Hoe kan uw merk zich beter onderscheiden van de concurrentie? Hoe wordt het merk waardevoller voor uw doelgroep?

Customer journey

Een customer journey is de individuele ervaring van een klant met uw bedrijf.

Product Ontwikkeling

Zorg voor inzicht vanuit de eindgebruiker van uw product. En voorzie daarmee de ontwikkeling en design teams van relevante input.

Markt exploratie

Zorg voor de inzichten die u nodig heeft om succesvol te zijn in nieuwe markten

Pricing

Pricing is en blijft de grootste winst factor. Wij helpen u de juiste prijs bepalen voor uw producten.

Segmentatie

Begrijp de onvervulde behoeftes van uw (potentiele) klanten, identificeer potentie voor groei en bereik uw doelgroep op een effectieve manier.

Marktomvang

Breng je potentiele ROI in kaart door de grootte van uw markt in kaart te brengen en realistische sales targets te bepalen voor nieuwe markten.

Driver analyse

Weet welke elementen van de klantervaring de meeste impact hebben op tevredenheid, aanbevelingen en klantbehoud.

Nieuws

​Lees onze artikelen gebaseerd op de inzichten uit onze marktrapporten. 

Case Studies

Marktonderzoek Case Studies en industrie specifieke ervaring geven achtergrond en diepgang aan elk onderzoek project.

Over ons

Over ons, de organisatie en de mensen.

Over USP

Wat we doen, in woorden en getallen.

Ons team

Deze mensen maken USP.

Vacatures

We hebben verschillende uitdagende rollen.