KAN DE PRIJS ELEKTRISCHE INSTALLATEURS VERLEIDEN OM VAN MERK TE VERANDEREN?

  • Door: Maja Markovic
  • 27 januari 2022
  • Installatie

Prijs is niet allesbepalend

Betere prijzen stellen installateurs in theorie in staat om meer geld te verdienen. Ze kunnen hogere marges maken op de producten die zij verwerken. Theoretisch zou dat waar kunnen zijn, maar het blijkt dat prijzen niet zoveel invloed hebben op de merkkeuze van installateurs.

European Electrical Installation Monitor Q4 2020 – USP Marketing Consultancy

 

Slechts 35% van de Europese e-installateurs is het erover eens dat prijs het belangrijkste criterium is om van merk te veranderen en 23% zegt dat kortingen een sterke invloed hebben op hun merkkeuze. Natuurlijk zijn er verschillen per land, maar gemiddeld lijkt de prijs de merkkeuze van installateurs niet te veranderen. Maar wat is de reden dat installateurs vasthouden aan hun merk?

Gewoonte en tijdgebrek

De Europese bevolking vergrijst, net als de e-installateurs, waardoor de oudere generatie installateurs de overhand krijgt als het gaat om merkbeslissingen. Het is begrijpelijk dat als je tientallen jaren met een merk hebt gewerkt en tevreden bent geweest, de barrière voor veranderen van merk hoog kan zijn. Het kost tijd en moeite om vertrouwd te raken met producten en oplossingen van een nieuw merk. En er is momenteel eigenlijk al tijdsgebrek onder de e-installateurs. Door de vergrijzing verlaat namelijk een aanzienlijk aantal installateurs de markt om met pensioen te gaan, waardoor er een tekort achterblijft. De toestroom van nieuwe generaties installateurs is lang niet genoeg om de ervaren arbeidskrachten te vervangen. Dat zorgt ervoor dat de arbeidsprijzen stijgen en de werkdruk van installateurs toeneemt. De mogelijke kostenbesparing van de overstap naar een merk met lagere prijzen weegt vaak niet op tegen de waarde van de tijd die nodig is om die verandering door te voeren.

Tijd is geld

Wat kunt u als fabrikant doen als een lage prijs bieden onvoldoende is om installateurs te laten veranderen naar uw merk? Dat is afhankelijk is van uw productcategorie en van de trends onder uw specifieke doelgroep. Maar een algemeen antwoord zou zijn: bied tijd aan.

Dezelfde tijdsdruk als gevolg van een tekort aan arbeidskrachten waardoor installateurs niet alleen voor prijs van merk kunnen wisselen, kan de sleutel zijn om de waarde van uw merk voor hen te verhogen. Als u in staat bent om tijd te besparen door producten aan te bieden die een snellere en efficiëntere installatie mogelijk maken, zult u aantrekkelijker zijn in tijden van arbeidstekorten. Onderschat ook niet de waarde van het aanbieden van diensten en trainingen die tijd besparen voor installateurs. Zoals we eerder in het Q3 2020-rapport over diensten in de installatiemarkt hebben gezien, hebben e-installateurs het meest behoefte aan trainingen vanuit de fabrikanten.

Natuurlijk verschillen de invloed van prijzen en trends als het tekort aan arbeidskrachten per land en regio. Voor meer gedetailleerde inzichten verwijzen wij u naar de Q4 2020 European Electrical Installation Monitor.

 

Actueel nieuws

Voor meer informatie over onze expertise van en onderzoek naar bouwmaterialen kunt u contact opnemen met de verantwoordelijke partner hieronder.
We helpen u graag.

Onderzoek

Klanttevredenheid

Krijg inzicht in de beleving van uw klanten en breng de tevredenheid in kaart.

Branding

Hoe kan uw merk zich beter onderscheiden van de concurrentie? Hoe wordt het merk waardevoller voor uw doelgroep?

Customer journey

Een customer journey is de individuele ervaring van een klant met uw bedrijf.

Product Ontwikkeling

Zorg voor inzicht vanuit de eindgebruiker van uw product. En voorzie daarmee de ontwikkeling en design teams van relevante input.

Markt exploratie

Zorg voor de inzichten die u nodig heeft om succesvol te zijn in nieuwe markten

Pricing

Pricing is en blijft de grootste winst factor. Wij helpen u de juiste prijs bepalen voor uw producten.

Segmentatie

Begrijp de onvervulde behoeftes van uw (potentiele) klanten, identificeer potentie voor groei en bereik uw doelgroep op een effectieve manier.

Marktomvang

Breng je potentiele ROI in kaart door de grootte van uw markt in kaart te brengen en realistische sales targets te bepalen voor nieuwe markten.

Driver analyse

Weet welke elementen van de klantervaring de meeste impact hebben op tevredenheid, aanbevelingen en klantbehoud.

Nieuws

​Lees onze artikelen gebaseerd op de inzichten uit onze marktrapporten. 

Case Studies

Marktonderzoek Case Studies en industrie specifieke ervaring geven achtergrond en diepgang aan elk onderzoek project.

Over ons

Over ons, de organisatie en de mensen.

Over USP

Wat we doen, in woorden en getallen.

Ons team

Deze mensen maken USP.

Vacatures

We hebben verschillende uitdagende rollen.