Badkamer renovaties groeien niet veel verder
Het aantal consumenten dat een badkamerrenovatie doet, is in de afgelopen 12 maanden (juli 2018 tot juni 2019) gestegen tot ongeveer 340.000. Dat is 0,9 procent meer dan in dezelfde periode een jaar geleden, maar deze groei is in wezen lager dan het groeipercentage van 6% dat we 24 maanden geleden rapporteerden. Een van de redenen voor deze daling is de stagnerende vastgoedmarkt. Door de al lang bekende beperkingen op het aantal nieuwbouwwoningen, als gevolg van een tekort aan arbeidskrachten en materialen, neemt het aantal huizen niet toe zoals gehoopt of gepland. De stikstofuitstoot zou zelfs een groter probleem kunnen zijn voor de woningmarkt, aangezien er nu zo’n 18.000 projecten stilliggen. Aangezien de woningmarkt momenteel stagneert en dus naar verwachting in de nabije toekomst gelijk zal blijven (of dalen), kunnen ook op de sanitaire markt vergelijkbare trends worden voorspeld.
Populariteit van luxeproducten blijft hetzelfde
Volgens detailhandelaren en installateurs van sanitaire producten zullen niet alle segmenten van de sanitaire markt door de stagnerende markt worden beïnvloed. Zo verwachten de badkamerwinkeliers dat comfort en luxe steeds belangrijker worden voor de Nederlandse sanitair consumenten. Daarom zou volgens verwachting de aankoop van luxere badkamerproducten ook toenemen. De cijfers van de USP Sanitaire Monitor onderbouwen deze verwachtingen echter niet.
Allereerst geven Nederlanders tijdens een badkamerrenovatieproject niet meer uit aan producten en materialen dan in voorgaande jaren. De gemiddelde uitgaven voor de materialen blijven vrijwel op hetzelfde niveau, rond de 4.300-4.600 euro. Ten tweede, het aandeel consumenten dat producten met “luxekenmerken” heeft gekocht en geïnstalleerd, is de afgelopen vier jaar min of meer hetzelfde gebleven. Onderstaande figuur toont dit aandeel voor de meest voorkomende luxeproducten.

Tot slot hebben mensen een mooie gemengde houding ten opzichte van nieuwe producten zoals wastafels, douchekranen en keramiek in trendy kleuren zoals zwart, goud of brons. Sanitair met deze kleuren wordt beschouwd als luxer dan de ‘standaard’ zilverkleur. Daarom zijn de producten in de trendy kleuren duurder dan de zilverproducten. Hoewel ze misschien trendy zijn, vindt een derde van de mensen dat deze kleuren meer onderhoud nodig hebben en niet passen bij het ontwerp van hun badkamer.
Nieuwe trends en innovaties hebben tijd nodig om op grote schaal populair te worden
De fabrikanten van sanitaire producten tonen voortdurend nieuwe ontwerpen en ontwikkelen nieuwe eigenschappen voor de producten. Dit doen de fabrikanten om nieuwe klanten aan te trekken en daarbij meer marktaandeel in een stagnerende markt te bereiken. Ze zetten nieuwe trends om een hoger aankoopniveau te stimuleren. Het overweldigende aanbod van luxe uitziende producten kan dan ook het gevoel wekken dat er ook een gelijke vraag is naar deze producten. Uit de USP Sanitaire Monitor blijkt echter duidelijk dat consumenten nog moeten wennen. Mensen hebben meer tijd nodig om deze trends te omarmen.