E-commerce

E-commerce is booming en speelt een steeds belangrijkere rol in de Europese bouw-, installatie- en DHZ markt. E-commerce biedt retailers, groothandels, leveranciers en fabrikanten kansen om meer klanten en verkopen te genereren, aangezien consumenten steeds meer gewend zijn aan het gemak van online bestellen.

Om inzicht te krijgen in de huidige status, groei en effecten van e-commerce op de bouw-, installatie- en DHZ markt voert USP Marketing Consultancy meerdere onderzoeken per jaar uit. Deze kwantitatieve en kwalitatieve onderzoeken laten allemaal zien dat e-commerce niet meer weg te denken is uit deze markt en hier nog vele kansen liggen.

Aanjagers van e-commerce in de bouw- en installatie-sector

Als het gaat om E-commerce in de bouw, weten organisaties steeds vaker precies wat ze willen. In essentie is de grootste wens een oplossing voor het dataprobleem, zodat e-commerce probleemloos kan worden ingezet. Daarnaast is ook belangrijk om handmatige gegevensfouten te verminderen. Deze sterke focus op het stroomlijnen van processen en het boeken van tijdwinst is logisch gezien de groei die de bouwsector heeft doorgemaakt.

Terwijl de meeste brancheorganisaties zich in de vroege of middenfase van de e-commerce curve bevinden, bevinden veel distributeurs zich in een meer volwassen fase. De urgentie voor distributeurs om innovatie te omarmen kan liggen aan de opkomst van directe verkoop aan consumenten. Distributeurs zullen waarschijnlijk meer gedwongen worden om te digitalisteren vanwege de concurrentie vanuit fabrikanten en groothandels die rechtstreeks aan consumenten verkopen.

BIM stimuleert ook de groei van e-commerce

Zelfs de meest volwassen e-commerce-organisaties in de bouw lopen nog steeds achter op sectoren als de detailhandel. Groei in de bouw zal mede plaatsvinden door de behoefte aan Building Information Modelling (BIM). BIM is de afgelopen jaren veranderd van een ‘nice-to-have’-oplossing voor on-site productiviteit naar een digitaal model dat centraal staat in de digitaliseringsplannen van organisaties: een model waar bouwmaterialenbedrijven steeds meer op zullen vertrouwen om te slagen.

Omnichannel wordt de nieuwe norm

De traditionele manier van gescheiden handelskanalen verdwijnt steeds meer in Europese landen, niet alleen op de B2C-markt maar ook op de B2B-markt. In het verleden leverden fabrikanten hun producten alleen aan professionele handelaren of groothandels (algemeen en gespecialiseerd). Deze kanalen verkochten de producten vervolgens aan professionals. Tegenwoordig is het besluitvormingsproces veel gecompliceerder dan decennia geleden en zijn er talloze (online) koopmogelijkheden. Deze ontwikkeling heeft geleid tot een overstap van het traditionele drielagenmodel naar het huidige dynamische model.

Zoek- en koopgedrag van professionals veranderen

De groei van e-commerce versterkt het online zoek- en koopgedrag van professionals. Dit is niet verwonderlijk, want e-commerce biedt veel voordelen voor professionals. De snelheid van bestellen, leveren en kostenbesparing zijn zeer belangrijke voordelen. Met name omdat bouwprojecten steeds sneller moeten worden opgeleverd.

Hoe heeft e-commerce het online zoek- en koopgedrag beïnvloed?

 • Architecten gebruiken regelmatig online bronnen om op de hoogte te blijven van trends en nieuwe oplossingen. Ze zoeken ook veel op internet naar technische producteigenschappen. Ze maken veel gebruik van internet in het algemeen, en ook specifiek op de websites van fabrikanten en platforms voor architecten als informatiebronnen.
 • Aannemers verwachten dat de share-of-wallet van webwinkels de komende jaren sterk zal groeien. Op dit moment hebben de webshops een vrij laag aandeel (tussen de 1% en 6%) in vergelijking met andere kanalen. Het Verenigd Koninkrijk en Nederland zijn koplopers met de grootste verwachte stijging, vooral dankzij onderscheidende kenmerken, snelle bezorgservices en handige bestelmethoden.
 • De overgrote meerderheid van de installateurs koopt hun producten online, ongeacht het kanaal. Er is echter een groot verschil tussen de E-installateurs en de HVAC-installateurs. Dit verschil zit vooral in het soort producten dat online besteld kan worden.

Kopen bij uitsluitend-online webshops gaat in de meeste landen traag. De “share-of-wallet” van installateurs dat koopt via pure-online winkels ligt bijvoorbeeld rond de 4 tot 5 procent. In tijden van drukke schema’s en veel werk voor de installatiebedrijven, zien we dat ze de neiging hebben om terug te gaan naar hun traditionele productleveranciers waar de meest noodzakelijke materialen te vinden zijn.

E-commerce in de DHZ sector

Het online aandeel Doe-Het-Zelf aankopen in Europa is gegroeid van 8,5% in 2019 naar 13,2% in de eerste helft van 2020. Hoewel bouwmarkten dit jaar in omzet groeien, verliezen ze marktaandeel aan het online kanaal. Gevestigde spelers moeten zich daarom verdedigen tegen de risico’s van e-commerce en de kansen benutten die e-commerce biedt.

Amazon steeds vaker het startpunt in de online reis

Webwinkels als startpunt voor de aankoop van doe-het-zelfproducten is een zorgwekkende ontwikkeling voor bouwmarkten. In de meeste landen geven consumenten de voorkeur aan Amazon als startpunt bij het kopen van specifieke producten voor woningverbetering. Dit is zorgelijk want in dit geval is de bouwmarkt misschien helemaal geen aanspreekpunt in de klantreis. Hierdoor zal de bouwmarkt snel marktaandeel verliezen, wat op de lange termijn negatieve gevolgen kan hebben.

Wat zijn toekomstige verwachtingen?

E-commerce gaat gepaard met (extreem) hoge klantverwachtingen

Omdat klanttevredenheid steeds belangrijker wordt in de bedrijfsvoering van retailers, groothandels, leveranciers en fabrikanten, worden klanten steeds meer verwend. Als gevolg hiervan nemen de verwachtingen van de klant toe en vereisen ze:

 • Goedkoop of gratis retourneren
 • Geen verzendkosten
 • Een website waar informatie over producten makkelijk te vinden is
 • 24/7 online klantenservice met lage respons
 • Een wrijvingsloze koopervaring via telefoon en computer

Omnichannel is de sleutel

Als gevolg van de Covid-19-pandemie is de verkoop van e-commerce de afgelopen jaren explosief gestegen. Fysieke winkels hebben het moeilijk. Merken die zowel online als offline verkopen ervaren een verkoopachterstand met hun offline-sales.

De komende jaren moeten retailers de kloof tussen offline en online verkleinen. Beide kanalen moeten tegelijkertijd worden gebruikt. Daarnaast zagen we in 2020 de Direct-to-Consumer (DTC) trend ontstaan.

Concurrentie van online platforms zoals Amazon

Leveranciers in de bouw- en installatiebranche moeten snel handelen om te kunnen concurreren. De concurrentie komt steeds vaker van organisaties die traditioneel geen producten voor deze sectoren verkopen. Een voorbeeld hiervan is Amazon. Amazon leert nu van elke transactie welke onderdelen gerepliceerd moeten worden en tegen een lagere prijs aangeboden moeten worden. En Amazon is niet de enige. Grote B2C-verkopers met een breed assortiment zijn onder meer Amazon, Alibaba, JD.com, eBay en ManoMano.

Meer klantgegevens verwerken om een ​​voorsprong op de concurrentie te krijgen

Data wordt steeds belangrijker. Door producten te verkopen via je webshop wordt er enorm veel data verzameld. Op basis van deze gegevens kan het aanbod worden aangepast aan wat de klant wil.

Voice commerce opnemen

In de afgelopen 5 jaar is er een enorme toename geweest van spraakgestuurde apparaten zoals Amazon Echo en Google Home, wat heeft geleid tot een parallelle sprong voor consumenten die voice commerce willen proberen. Naarmate er meer spraakgestuurde apparaten op de markt verschijnen, zal deze trend alleen maar blijven versnellen.

Kunstmatige & Virtuele Realiteit (AR & VR)

In B2C zijn Augmented Reality (AR) en Virtual Reality (VR) een groeiende trend, gericht op het leveren van een inspirerende en meeslepende klantervaring. B2B zijn er ook mooie mogelijkheden om AR en VR in te zetten, zoals het aanbieden van de juiste onderdelen of custom designs.

Duurzame handel

We zien nu al dat B2C-bedrijven een stap zetten om de negatieve impact op het milieu te verminderen. Duurzaamheid is vooral van belang voor millennials, wat belangrijk is omdat deze mensen de nieuwe generatie inkopers zijn van uw product.

Hoe helpt USP hun klanten hierbij?

E-commerce wordt steeds belangrijker, maar voor veel fabrikanten, retailers en bouwprofessionals zijn er nog steeds vragen over e-commerce en de impact op hun bedrijf. USP Marketing Consultancy helpt bij:

 1. Het identificeren van de huidige status van e-commerce en de belangrijkste spelers in de markt of in een bepaalde categorie.
 2. De barrières in kaart brengen die professionals ervaren bij het online bestellen.
 3. De kansen verkennen die de trends in e-commerce bieden

Laatste nieuws rond E-commerce

Behoefte aan kennis

De bovenstaande punten zijn voorbeelden van hoe trends de vraag, het perspectief en de houding van elke speler in de bouwwaardeketen kan veranderen. Het geeft een beeld van het ingewikkelde web van trends en ontwikkelingen die in de bouw-, installatie- en woningverbeteringsmarkten spelen. Kennis is essentieel om door dit dynamische web te navigeren en kansen te kunnen grijpen.

Case study

Klanttevredenheid

Een internationaal bedrijf voor elektronisch sluitwerk wil een marketing- en communicatiestrategie ontwikkelen voor elke divisie met als doel om de communicatie te verbeteren en daarmee klanttevredenheid, loyaliteit en share of wallet te doen groeien. Dit is noodzakelijk omdat het klantbestand afneemt terwijl concurrenten hun marktaandeel vergroten.

Case study

Klanttraject

Onze klant, een multinationale fabrikant van elektra, heeft een sterke positie in de professionele (B2B) markt, maar niet in de consumentenmarkt (B2C).

Case study

Brand tracking

Een vooraanstaande leverancier van toegangssystemen en grote speler op het gebied van sloten en beveiligingsproducten opereert in Europa met verschillende pan-Europese en lokale merken. Deze lokale merken hebben vaak een lange geschiedenis en zijn daardoor sterke merken wat betreft bekendheid en verkoop.

Context is de sleutel

Om een ​​overzicht te creëren van marktontwikkelingen en context te bieden voor klant-specifiek onderzoek, heeft USP Marketing Consultancy verschillende monitoren ontwikkeld. We doen voortdurend onderzoek naar marktontwikkelingen en effecten van belangrijke trends, zoals arbeidstekorten bij architecten, aannemers, HVAC-installateurs, elektro-installateurs, schilders en eindgebruikers, waarover regelmatig rapporten worden gepubliceerd.

European Electrical Installation Monitor

Dit onderzoek helpt u de elektrische installateur te begrijpen, wat van vitaal belang is voor een goede marketingstrategie en essentieel is voor interne discussies. De European Electrical Installation Monitor geeft inzicht in welke activiteiten installateurs doen, hoe ze zich oriënteren, welke opleidingsbehoeften ze hebben, hoe digitaal ze zijn en nog veel meer. De belangrijkste trends in deze markt worden sinds 2016 elk kwartaal in zeven Europese landen gevolgd.

Contractor Monitor

De belangrijkste doelen van dit onderzoek zijn om fabrikanten van bouwproducten een goed inzicht te geven in Europese aannemers (wie ze zijn, wat ze doen, hoe ze zich gedragen) en de belangrijkste trends in de bouwmarkt.

Ontdek kansen voor uw merk

Wilt u weten hoe trends de vraag, en beslissingscriteria van uw doelgroepen veranderen en of uw merk en producten aan deze behoeften voldoen? Wilt u inzicht krijgen in hoe u het werk van uw doelgroep gemakkelijker kunt maken en tegelijkertijd waarde kunt toevoegen aan uw merk? USP Marketing Consultancy is gespecialiseerd in verschillende soorten marktonderzoek die deze vragen kunnen beantwoorden, zoals klanttevredenheid, driveranalyse, customer journey onderzoek, productontwikkelingsonderzoek en nog veel meer.

Klantentevredenheid

Wilt u uw omzet verhogen door de klanttevredenheid in de bouw-, installatie- en DHZsector te verbeteren? USP voert klanttevredenheidsonderzoek uit in deze markten om uw organisatie inzicht te geven hoe uw producten en diensten ervaren wordt door uw doelgroep. Verbeterde klantervaring en klanttevredenheid zijn belangrijke factoren die een merk helpen om op te vallen en het marktaandeel te vergroten.

Branding

Hoe onderscheidender je merk is, hoe waardevoller het wordt. Onderscheidend zijn is echter niet zo eenvoudig op in de bouw, installatie en DHZ sector. Professionals hebben namelijk de neiging om bij hun favoriete merken te blijven. Onze brandingstudies komen allemaal neer op één gemeenschappelijk doel: het verhogen van de winstgevendheid op lange termijn door uw merk te introduceren, te behouden of te laten groeien in een concurrerende markt.

Customer journey

Een customer journey (klantreis) is de persoonlijke ervaring van een klant met uw bedrijf. Hoe reageren uw klanten op uw producten, diensten of concept? Het evalueren van een klantreis stelt u in staat om de sterke en zwakke punten van uw bedrijf te verbeteren, waardoor het behoud en de omzet van klanten worden verbeterd. USP kan u helpen uw aanbod af te stemmen op de behoeften en wensen van uw klanten.

Marktverkenning

Misschien bent u van plan om een nieuwe markt te betreden met uw product of dienst. In dat geval moet u precies begrijpen wat er in die markt speelt. Wat zijn de trends en ontwikkelingen in die markt en wie zijn de belangrijkste spelers? We gebruiken een reeks methoden om de marktkenmerken te identificeren, zoals marktomvang, segmentatie, distributie verkenning, media orientatie, marktontwikkelingen en sectorcultuur.

Contact us

For more information about our expertise and research on building materials please contact the responsible partner below.
We look forward to help you.

Neem contact op met onze expert:

Dirk Hoogenboom

Onderzoek

Klanttevredenheid

Krijg inzicht in de beleving van uw klanten en breng de tevredenheid in kaart.

Branding

Hoe kan uw merk zich beter onderscheiden van de concurrentie? Hoe wordt het merk waardevoller voor uw doelgroep?

Customer journey

Een customer journey is de individuele ervaring van een klant met uw bedrijf.

Product Ontwikkeling

Zorg voor inzicht vanuit de eindgebruiker van uw product. En voorzie daarmee de ontwikkeling en design teams van relevante input.

Markt exploratie

Zorg voor de inzichten die u nodig heeft om succesvol te zijn in nieuwe markten

Pricing

Pricing is en blijft de grootste winst factor. Wij helpen u de juiste prijs bepalen voor uw producten.

Segmentatie

Begrijp de onvervulde behoeftes van uw (potentiele) klanten, identificeer potentie voor groei en bereik uw doelgroep op een effectieve manier.

Marktomvang

Breng je potentiele ROI in kaart door de grootte van uw markt in kaart te brengen en realistische sales targets te bepalen voor nieuwe markten.

Driver analyse

Weet welke elementen van de klantervaring de meeste impact hebben op tevredenheid, aanbevelingen en klantbehoud.

Nieuws

​Lees onze artikelen gebaseerd op de inzichten uit onze marktrapporten. 

Case Studies

Marktonderzoek Case Studies en industrie specifieke ervaring geven achtergrond en diepgang aan elk onderzoek project.

Over ons

Over ons, de organisatie en de mensen.

Over USP

Wat we doen, in woorden en getallen.

Ons team

Deze mensen maken USP.

Vacatures

We hebben verschillende uitdagende rollen.