Installateurs tonen steeds meer interesse in AR and VR service support van fabrikanten

  • Door: Ralitsa Ruseva
  • 27 januari 2022
  • Installatie

Tegelijkertijd verliest de markt een hoop ervaring doordat oudere installateurs met welverdiend pensioen gaan, en is de aanwas nieuwe installateurs niet groot genoeg om dat gat op te vullen, wat leidt tot kwalitatieve en kwantitatieve arbeidstekorten. Daardoor ontstaat een duidelijk dilemma: een grote en groeiende vraag, en een beperkt aanbod van installateurs, met als gevolg een groeiende druk op installateurs en stijgende arbeidskosten.

In een eerder artikel over de resultaten van het Q2 2021 rapport van de European Mechanical Installation Monitor van USP Marketing Consultancy, zagen we al dat diensten van fabrikanten en groothandels die installateurs helpen met hun drukke schema en complexe installaties, diensten die tijd en gedoe besparen, erg in trek zijn. Nu blijkt dat er ook een groeiende interesse is in diensten die wellicht een toekomstige oplossing kunnen bieden voor bovenstaand dilemma: service support door middel van Augmented Reality (AR) of Virtual Reality (VR) applicaties.

Interesse in AR en VR service support is gegroeid, maar niet in alle landen

Bovenstaande grafiek laat zien dat interesse in AR en VR ondersteuning door fabrikanten significant is gegroeid onder w-installateurs in het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Polen en België. In Duitsland en Nederland is er in de afgelopen twee jaar echter een daling in de interesse in AR en VR support te zien. Die daling is interessant aangezien uit onze laatste meting van de impact van arbeidstekorten, eind 2019, juist bleek dat in Polen, Duitsland en Nederland installatiebedrijven het meest te kampen hadden met arbeidstekorten.

Disruptieve technologie om arbeidstekorten op te lossen

Om nieuwe of minder ervaren installateurs op te leiden tot een niveau waarop ze zelf installaties kunnen uitvoeren is niet alleen tijd nodig maar ook een ervaren installateur die over hun schouder mee kijkt, en beiden zijn nu juist schaars. AR en VR applicaties kunnen op verschillende manieren een oplossing bieden. In een meer geavanceerde en geïntegreerde vorm bieden AR applicaties zelfs de mogelijkheid om één ervaren installateur vanaf een andere locatie mee te laten kijken over de schouders van meerdere leerlingen, en op afstand uitleg en oplossingen te geven terwijl elke leerling op locatie zelf een installatie uitvoert.

In een simpeler vorm kunnen fabrikanten installateurs al helpen door AR installatiesupport voor hun producten aan te bieden. Daarmee hebben installateurs directe toegang tot virtuele installatieschema’s en tekeningen die over de fysieke installatie geprojecteerd worden, bijvoorbeeld via een app op een smartphone of tablet, waardoor minder ervaren installateurs ook zelf complexere installaties kunnen uitvoeren.

Smart services van fabrikanten

Het bovenstaande laat zien dat nieuwe technologieën inderdaad een oplossing kunnen bieden voor arbeidstekorten. Het laat echter ook zien dat de voordelen van nieuwe technologieën zoals AR en VR support niet overal worden gezien of erkend door installateurs, zelfs niet in landen waar arbeidstekorten nijpend zijn. Het zelfde geldt voor andere tijdbesparende technologieën, zoals smart producten waarmee installateurs systemen op afstand kunnen monitoren.

Fabrikanten kunnen hier een belangrijke rol innemen, of eigenlijk verschillende rollen. Ze kunnen technologieën zoals AR support of smart producten ontwikkelen die installateurs die daarin geïnteresseerd zijn kunnen helpen efficiënter te werken. Tegelijkertijd kunnen ze een misschien nog wel belangrijker rol spelen door de markt te onderwijzen over deze technologische oplossingen en de voordelen te communiceren naar de meer traditionele loodgieters en w-installateurs.

De vraag van installateurs naar zulke oplossingen verschilt sterk per land. Voor een gedetailleerd overzicht van de vraag van installateurs naar diensten van fabrikanten in zes Europese landen verwijzen we naar het Q2 2021 rapport van de European Mechanical Installation Monitor van USP Marketing Consultancy.

Actueel nieuws

Voor meer informatie over onze expertise van en onderzoek naar bouwmaterialen kunt u contact opnemen met de verantwoordelijke partner hieronder.
We helpen u graag.

Onderzoek

Klanttevredenheid

Krijg inzicht in de beleving van uw klanten en breng de tevredenheid in kaart.

Branding

Hoe kan uw merk zich beter onderscheiden van de concurrentie? Hoe wordt het merk waardevoller voor uw doelgroep?

Customer journey

Een customer journey is de individuele ervaring van een klant met uw bedrijf.

Product Ontwikkeling

Zorg voor inzicht vanuit de eindgebruiker van uw product. En voorzie daarmee de ontwikkeling en design teams van relevante input.

Markt exploratie

Zorg voor de inzichten die u nodig heeft om succesvol te zijn in nieuwe markten

Pricing

Pricing is en blijft de grootste winst factor. Wij helpen u de juiste prijs bepalen voor uw producten.

Segmentatie

Begrijp de onvervulde behoeftes van uw (potentiele) klanten, identificeer potentie voor groei en bereik uw doelgroep op een effectieve manier.

Marktomvang

Breng je potentiele ROI in kaart door de grootte van uw markt in kaart te brengen en realistische sales targets te bepalen voor nieuwe markten.

Driver analyse

Weet welke elementen van de klantervaring de meeste impact hebben op tevredenheid, aanbevelingen en klantbehoud.

Nieuws

​Lees onze artikelen gebaseerd op de inzichten uit onze marktrapporten. 

Case Studies

Marktonderzoek Case Studies en industrie specifieke ervaring geven achtergrond en diepgang aan elk onderzoek project.

Over ons

Over ons, de organisatie en de mensen.

Over USP

Wat we doen, in woorden en getallen.

Ons team

Deze mensen maken USP.

Vacatures

We hebben verschillende uitdagende rollen.