FRANSE INSTALLATEURS ZIJN HET MINST GEÏNTERESSEERD OM OPGELEID EN GECERTIFICEERD TE WORDEN DOOR EEN BEPAALD MERK

  • Door: Dirk Hoogenboom
  • 28 januari 2022
  • Installatie

Certificaat van fabrikant

Uit de European Mechanical Installation Monitor Q1 2019 bleek dat een van de diensten die fabrikanten aan installateurs kunnen aanbieden de mogelijkheid om zich te laten opleiden en certificeren voor de installatie en het onderhoud van producten van bepaalde merken is. Het aanbieden van deze mogelijkheid komt de fabrikanten ten goede, omdat het een zekere mate van merkentrouw van de installateurs garandeert. Voor installateurs is een voordeel van merkbewaking het imago van betrouwbaarheid in de ogen van hun klanten. De specialisatie van installateurs in het installeren en onderhouden van producten van een bepaald merk, door middel van opleiding en certificering door fabrikanten, kan echter ook de flexibiliteit van installateurs beperken om producten van andere merken te gebruiken en zo de omvang van de aan hun klanten aangeboden diensten beperken.

Huidige certificaten

Om inzicht te krijgen in de houding van installateurs ten aanzien van de opleiding en certificering van bepaalde merken installatieproducten, hebben we het advies gevraagd van ongeveer 900 installateurs uit zes landen. De resultaten laten grote verschillen tussen de landen zien. 

Als we kijken naar het aantal installateurs dat reeds opgeleid en gecertificeerd is door een bepaald merk, neemt Polen het voortouw met 82%, België komt met 75% van de installateurs op de tweede plaats. Het laagste percentage werd gevonden in Frankrijk, waar slechts 47% van de installateurs aangeeft te zijn opgeleid en gecertificeerd door bepaalde merken installatieproducten.

Interesse in certificering

Bovendien hebben we de installateurs gevraagd naar hun interesse om opgeleid en gecertificeerd te worden door een bepaald merk, en over het algemeen was de interesse in deze opties vrij laag, variërend van 13% tot slechts 2% van de installateurs, afhankelijk van het land. Interessant is dat installateurs uit de landen met de meeste en de minste merk-gecertificeerde installateurs, Polen en Frankrijk, de minste interesse toonden om merk-gecertificeerde installateurs te worden (beide 2%).

Voor Polen kan het feit dat een groot aantal installateurs al gecertificeerd zijn door een bepaald merk een mogelijke verklaring zijn voor de geringe belangstelling om merkgecertificeerd te worden. Frankrijk lijkt echter een vreemde eend in de bijt te zijn. Op basis van deze resultaten lijken de Franse installateurs de flexibiliteit van de merkkeuze hoger te waarderen dan de flexibiliteit van de merkkeuze die zij door middel van merkaccertificering min of meer aan een bepaald merk binden. Ook als we kijken naar het type product waarvoor installateurs door een bepaald merk opgeleid en gecertificeerd willen worden, valt Frankrijk op. In de meeste landen zijn ketels het belangrijkste product waarvoor de installateurs een merkbekendheidscertificering wensen, maar in Frankrijk geeft de 2% van de geïnteresseerde installateurs de voorkeur aan een merkbekendheidscertificering voor vloerverwarmingsproducten.

Over de Europese monitor voor mechanische installatie

Om meer gedetailleerd inzicht te krijgen in de houding van installateurs ten opzichte van merkproducten en andere diensten van fabrikanten, en in de verscheidenheid aan diensten die Europese installateurs hun klanten bieden, verwijzen wij u naar het rapport van de European Mechanical Installation Monitor, Q1 2019.

De European Mechanical Installation Monitor is een driemaandelijkse studie van USP Marketing Consultancy, die is gebaseerd op 150 succesvolle interviews met HVAC installateurs per land. Zes Europese landen zijn in de studie opgenomen. Elk kwartaal verschijnt er een rapport over een specifiek onderwerp als BIM, inkoopkanalen, mediaoriëntatie, liefdesmerken en nog veel meer. Het rapport geeft ook belangrijke inzichten over de economische ontwikkelingen binnen de HVAC-markt, gebaseerd op de omzet en orderlijst van HVAC installateurs.

Actueel nieuws

Voor meer informatie over onze expertise van en onderzoek naar bouwmaterialen kunt u contact opnemen met de verantwoordelijke partner hieronder.
We helpen u graag.

Onderzoek

Klanttevredenheid

Krijg inzicht in de beleving van uw klanten en breng de tevredenheid in kaart.

Branding

Hoe kan uw merk zich beter onderscheiden van de concurrentie? Hoe wordt het merk waardevoller voor uw doelgroep?

Customer journey

Een customer journey is de individuele ervaring van een klant met uw bedrijf.

Product Ontwikkeling

Zorg voor inzicht vanuit de eindgebruiker van uw product. En voorzie daarmee de ontwikkeling en design teams van relevante input.

Markt exploratie

Zorg voor de inzichten die u nodig heeft om succesvol te zijn in nieuwe markten

Pricing

Pricing is en blijft de grootste winst factor. Wij helpen u de juiste prijs bepalen voor uw producten.

Segmentatie

Begrijp de onvervulde behoeftes van uw (potentiele) klanten, identificeer potentie voor groei en bereik uw doelgroep op een effectieve manier.

Marktomvang

Breng je potentiele ROI in kaart door de grootte van uw markt in kaart te brengen en realistische sales targets te bepalen voor nieuwe markten.

Driver analyse

Weet welke elementen van de klantervaring de meeste impact hebben op tevredenheid, aanbevelingen en klantbehoud.

Nieuws

​Lees onze artikelen gebaseerd op de inzichten uit onze marktrapporten. 

Case Studies

Marktonderzoek Case Studies en industrie specifieke ervaring geven achtergrond en diepgang aan elk onderzoek project.

Over ons

Over ons, de organisatie en de mensen.

Over USP

Wat we doen, in woorden en getallen.

Ons team

Deze mensen maken USP.

Vacatures

We hebben verschillende uitdagende rollen.