ECONOMISCH HERSTEL IN BOUWSECTOR VERSCHILT STERK PER LAND

  • Door: Jeroen de Gruijl
  • 27 januari 2022
  • Bouw

Na maart 2020 verslechterde het vooruitzicht sterk en het bouwvolume daalde in 2020 ten opzichte van 2019

Het weekend van 13 maart is een kantelpunt geweest in de meeste Europese landen. Voor dat weekend was een groot deel van de architecten relatief optimistisch over hun orderboeken en omzetontwikkeling, ook bleef een groot deel van de projecten in uitvoer staan en werden er weinig projecten uitgesteld en afgezegd. Dat veranderde hierna snel. Met name maart en april 2020 zijn in veel landen extreme maanden geweest waarbij de bouwvolumes in met name België, Frankrijk, Spanje, Italië en het Verenigd Koninkrijk drastisch afnamen ten opzichte van dezelfde maand een jaar eerder. Andere landen zoals Nederland en Duitsland lieten echter ook in deze periode en stabiele ontwikkeling zien, iets wat gedurende het jaar eigenlijk zo is gebleven. Ook in de hard geraakte landen lijkt het bouwvolume inmiddels weer aan te trekken, al blijven met name Spanje, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk achter ten opzichte van 2019.

European Architectural Barometer Q4 2020 – USP Marketing Consultancy

Komend jaar wordt interessant, om meerdere redenen 2021 wordt een spannend jaar voor de Europese bouwsector. Na de klap in 2020 is het de vraag hoe de sector zich zal herstellen. De eerste tekenen zijn positief, gezien het toegenomen bouwvolume in veel landen in het tweede deel van 2020. Een andere positieve ontwikkeling is dat de meeste architecten in de meeste landen hun omzet en order boek weer positief zien ontwikkelen. Zorgpunt is echter wel de afgifte van bouwvergunningen. Ook dit is nagenoeg stil komen te liggen gedurende de corona pandemie van vorig jaar.

European Architectural Barometer Q4 2020 – USP Marketing Consultancy

De bouw stabiliseert, maar niet overal 

Ondanks een aantal positieve indicatoren heeft 2020 een stevige impact gehad. Met name de tot stilstand gekomen afgifte van bouwvergunningen in een aantal landen gaat nog sterk doorwerken in 2021. Daardoor wordt nog niet een snel herstel verwacht in 2021, maar stabiliseert het beeld zich wel. Het herstel wordt daarnaast gedrukt door capaciteitsproblemen. Projecten die uitgesteld zijn worden nu weer opgepakt. De sector lijkt echter amper nog te kunnen versnellen om de vertraagde en uitgestelde projecten snel ten uitvoer te brengen, aannemelijk is dat dit onder andere komt doordat er simpelweg niet voldoende handjes zijn om dit werk nu versneld uit te voeren. 

European Architectural Barometer Q4 2020 – USP Marketing Consultancy

Actueel nieuws

Voor meer informatie over onze expertise van en onderzoek naar bouwmaterialen kunt u contact opnemen met de verantwoordelijke partner hieronder.
We helpen u graag.

Onderzoek

Klanttevredenheid

Krijg inzicht in de beleving van uw klanten en breng de tevredenheid in kaart.

Branding

Hoe kan uw merk zich beter onderscheiden van de concurrentie? Hoe wordt het merk waardevoller voor uw doelgroep?

Customer journey

Een customer journey is de individuele ervaring van een klant met uw bedrijf.

Product Ontwikkeling

Zorg voor inzicht vanuit de eindgebruiker van uw product. En voorzie daarmee de ontwikkeling en design teams van relevante input.

Markt exploratie

Zorg voor de inzichten die u nodig heeft om succesvol te zijn in nieuwe markten

Pricing

Pricing is en blijft de grootste winst factor. Wij helpen u de juiste prijs bepalen voor uw producten.

Segmentatie

Begrijp de onvervulde behoeftes van uw (potentiele) klanten, identificeer potentie voor groei en bereik uw doelgroep op een effectieve manier.

Marktomvang

Breng je potentiele ROI in kaart door de grootte van uw markt in kaart te brengen en realistische sales targets te bepalen voor nieuwe markten.

Driver analyse

Weet welke elementen van de klantervaring de meeste impact hebben op tevredenheid, aanbevelingen en klantbehoud.

Nieuws

​Lees onze artikelen gebaseerd op de inzichten uit onze marktrapporten. 

Case Studies

Marktonderzoek Case Studies en industrie specifieke ervaring geven achtergrond en diepgang aan elk onderzoek project.

Over ons

Over ons, de organisatie en de mensen.

Over USP

Wat we doen, in woorden en getallen.

Ons team

Deze mensen maken USP.

Vacatures

We hebben verschillende uitdagende rollen.