Duitse en Franse installateurs promoten duurzaamheid het meest maar hebben de minste duurzame projecten

Duurzaamheid is een belangrijk onderwerp in de bouw en een trend die grote invloed heeft op de installatiemarkt. Zoals we in een voorgaand artikel zagen, zijn installateurs druk met het installeren van duurzame oplossingen zoals energiebesparende Ledverlichting of energie producerende zonnepanelen. We zagen echter ook dat duurzaamheid niet altijd dezelfde invloed heeft in installatieprojecten in alle zeven landen die USP Marketing Consultancy onderzoekt voor de European Electrical Installation Monitor.

In Nederland, het Verenigd Koninkrijk en Spanje speelt duurzaamheid al een rol in ongeveer de helft van de projecten van e-installateurs. Duurzaamheid speelt het minst een rol in Frankrijk (36% van installatieprojecten) en vooral Duitsland (slechts 26%). Zoals blijkt uit de resultaten van het Q1 2022 rapport van de European Electrical Installation Monitor, zijn die lagere percentages geenszins de schuld van de installateurs.

In Polen is 57% van de installateurs het eens of erg eens met de stelling dat ze duurzame oplossing actief promoten, wat het laagste percentage van alle landen is. In Nederland en Spanje, landen met de hoogste percentages installatieprojecten waarin duurzaamheid een rol speelt, claimt 64% duurzame oplossing te promoten.

De percentages installateurs die actief duurzame oplossingen promoten zijn echter het hoogst in Duitsland, Frankrijk en België, waar maar liefst 72% van de installateurs het eens of erg eens is met de stelling. Met een gemiddelde van 44% van installatieprojecten waarin duurzaamheid in acht wordt genomen lijkt dat in België vruchten af te werpen. Maar zoals we eerder aangaven, is dat minder het geval in Frankrijk en vooral Duitsland.

Goed nieuws voor fabrikanten van duurzame installatieproducten

Bijna drie kwart van de Duitse installateurs geeft aan duurzame oplossingen actief te promoten. Bovendien zegt 60% van de Duitse installateurs dat ze duurzaamheidsberekeningen integreren in hun offertes. Uiteindelijk speelt duurzaamheid in slechts een kwart van de Duitse installatieprojecten een rol.

Deze resultaten leggen een kans voor fabrikanten en merken van duurzame installatieproducten bloot. Ten eerste is er met duurzame producten nog veel te bereiken in de Duitse installatiemarkt, aangezien duurzaamheid nog maar in een kwart van de projecten wordt opgenomen en een grote meerderheid van de Duitse installateurs verwacht dat de vraag naar duurzame producten in de komende twee jaar flink zal stijgen.

Ten tweede is de meerderheid van die installateurs bereid die duurzame producten te promoten aan hun klanten. Merken zouden dus in één strategische zet bekendheid, voorkeur, en marktaandeel kunnen vergroten door installateurs te voorzien van de middelen om hun producten succesvol te promoten. Voor een volledig overzicht van de ervaring met en mening over duurzaamheid en duurzame installatieproducten van installateurs uit zeven Europese landen, verwijzen we naar het Q1 2022 rapport van de European Electrical Installation Monitor van USP Marketing Consultancy.

Actueel nieuws

Voor meer informatie over onze expertise van en onderzoek naar bouwmaterialen kunt u contact opnemen met de verantwoordelijke partner hieronder.
We helpen u graag.

Onderzoek

Klanttevredenheid

Krijg inzicht in de beleving van uw klanten en breng de tevredenheid in kaart.

Branding

Hoe kan uw merk zich beter onderscheiden van de concurrentie? Hoe wordt het merk waardevoller voor uw doelgroep?

Customer journey

Een customer journey is de individuele ervaring van een klant met uw bedrijf.

Product Ontwikkeling

Zorg voor inzicht vanuit de eindgebruiker van uw product. En voorzie daarmee de ontwikkeling en design teams van relevante input.

Markt exploratie

Zorg voor de inzichten die u nodig heeft om succesvol te zijn in nieuwe markten

Pricing

Pricing is en blijft de grootste winst factor. Wij helpen u de juiste prijs bepalen voor uw producten.

Segmentatie

Begrijp de onvervulde behoeftes van uw (potentiele) klanten, identificeer potentie voor groei en bereik uw doelgroep op een effectieve manier.

Marktomvang

Breng je potentiele ROI in kaart door de grootte van uw markt in kaart te brengen en realistische sales targets te bepalen voor nieuwe markten.

Driver analyse

Weet welke elementen van de klantervaring de meeste impact hebben op tevredenheid, aanbevelingen en klantbehoud.

Nieuws

​Lees onze artikelen gebaseerd op de inzichten uit onze marktrapporten. 

Case Studies

Marktonderzoek Case Studies en industrie specifieke ervaring geven achtergrond en diepgang aan elk onderzoek project.

Over ons

Over ons, de organisatie en de mensen.

Over USP

Wat we doen, in woorden en getallen.

Ons team

Deze mensen maken USP.

Vacatures

We hebben verschillende uitdagende rollen.