DE INVLOED VAN ONLINE SPELERS OP HET TRADITIONELE KOOPPROCES VAN INSTALLATEURS

  • Door: Maja Markovic
  • 27 januari 2022
  • Installatie
European Electrical Installation Monitor Q4 2020 – USP Marketing Consultancy

De gespecialiseerde groothandel, nog steeds het belangrijkste aankoopkanaal voor de meeste installateurs

Uit eerdere onderzoeken naar koopgedrag weten we dat e-installateurs zeer loyaal zijn aan de traditionele groothandelaren. Op basis van de resultaten van de European Electrical Installation Monitor Q4 2020 is de gespecialiseerde groothandel nog steeds het belangrijkste aankoopkanaal en blijft zijn dominante positie onveranderd (ook tijdens de COVID-19-pandemie). Bijna alle installateurs hebben een soort prijsovereenkomst met groothandels (meestal vaste kortingen). Gemiddeld geven wholesalers 30-40% korting voor de meeste elektrische producten. Het niveau van kortingen verschilt echter per land en productgroep. Zo verschillen de kortingen voor kabels en bedrading het meest tussen landen, en loopt de korting in het Verenigd Koninkrijk zelfs op tot 65% in deze categorie.

Toch controleert minstens 1 op de 2 installateurs de prijzen online en gebruikt deze informatie om te onderhandelen met de technische groothandel

Als gevolg van de opkomst van e-commerce, kunnen installateurs ook online prijzen controleren via online winkels om de beste prijzen te krijgen en zo hun marges te verhogen. Op basis van ons onderzoek controleert ten minste 50% van de installateurs de prijzen online. Degene die dit doen, gebruiken deze informatie om te onderhandelen met de groothandel in plaats van online te kopen voor een betere prijs. Als het verschil echter groter is dan 10%, kiezen installateurs wel voor het online kanaal (zie grafiek). Franse installateurs zullen het minst waarschijnlijk worden beïnvloed door onlinespelers, aangezien zij 23% lagere onlineprijzen nodig hebben om te besluiten een product te kopen van een onlinespeler in plaats van hun reguliere groothandel.

De jaarlijkse bonusafspraken hebben geen invloed op de merk keuze vaninstallateurs

Volgens de installateurs hebben de jaarlijkse bonusafspraken die zij hebben met hun leverancier geen invloed op hun merkbeslissing. De enige uitzondering is Frankrijk, waar de helft van de elektrische installateurs beweert dat jaarlijkse bonusovereenkomsten hun merkbeslissingen wel sterk beïnvloeden.

 Voor meer gedetailleerde informatie over het effect van kortingafspraken die installateurs hebben met groothandels en/ of fabrikanten voor verschillende productgroepen, de ontwikkeling van de orderportefeuille van e-installateurs en de impact die zij ondervinden van de COVID-19 pandemie, verwijzen wij u naar de European Electrical Installation Monitor Q4 2020.

Actueel nieuws

Voor meer informatie over onze expertise van en onderzoek naar bouwmaterialen kunt u contact opnemen met de verantwoordelijke partner hieronder.
We helpen u graag.

Onderzoek

Klanttevredenheid

Krijg inzicht in de beleving van uw klanten en breng de tevredenheid in kaart.

Branding

Hoe kan uw merk zich beter onderscheiden van de concurrentie? Hoe wordt het merk waardevoller voor uw doelgroep?

Customer journey

Een customer journey is de individuele ervaring van een klant met uw bedrijf.

Product Ontwikkeling

Zorg voor inzicht vanuit de eindgebruiker van uw product. En voorzie daarmee de ontwikkeling en design teams van relevante input.

Markt exploratie

Zorg voor de inzichten die u nodig heeft om succesvol te zijn in nieuwe markten

Pricing

Pricing is en blijft de grootste winst factor. Wij helpen u de juiste prijs bepalen voor uw producten.

Segmentatie

Begrijp de onvervulde behoeftes van uw (potentiele) klanten, identificeer potentie voor groei en bereik uw doelgroep op een effectieve manier.

Marktomvang

Breng je potentiele ROI in kaart door de grootte van uw markt in kaart te brengen en realistische sales targets te bepalen voor nieuwe markten.

Driver analyse

Weet welke elementen van de klantervaring de meeste impact hebben op tevredenheid, aanbevelingen en klantbehoud.

Nieuws

​Lees onze artikelen gebaseerd op de inzichten uit onze marktrapporten. 

Case Studies

Marktonderzoek Case Studies en industrie specifieke ervaring geven achtergrond en diepgang aan elk onderzoek project.

Over ons

Over ons, de organisatie en de mensen.

Over USP

Wat we doen, in woorden en getallen.

Ons team

Deze mensen maken USP.

Vacatures

We hebben verschillende uitdagende rollen.