De impact van gasprijzen op Europese huishoudens

  • Door: Reinier Zuydgeest
  • 27 juni 2022
  • Doe Het Zelf

In de laatste maanden van 2021 zijn de gasprijzen flink gaan stijgen. Sinds de Russische invasie van Ukraine eind februari zijn gasprijzen nog harder omhoog geschoten. Deze prijsstijgingen hebben invloed op elke markt en industrie, en uiteindelijk op alle Europese huishoudens. Mensen die gas gebruiken om hun huis te verwarmen, zullen de hogere prijzen het meest voelen. Wellicht zullen zij overwegen over te gaan op alternatieve verwarmingssystemen of in ieder geval de energie-efficiëntie van hun huis te vergroten.

Maar hoeveel mensen gebruiken eigenlijk gas voor de verwarming van hun huis? En hoe ongerust zijn zij over toekomstige prijsontwikkelingen? Om wat duidelijkheid te geven aan bedrijven die bij deze markten betrokken zijn, hebben we vragen over de impact van oorlog en gasprijzen toegevoegd aan het consumentenonderzoek voor de Q1 2022 European Home Improvement Monitor van USP Marketing Consultancy.

Gas boilers zijn de meest gebruikte verwarmingssystemen in Europa

We vroegen 6.617 consumenten uit 11 Europese landen welk type verwarmingssysteem zij in huis hebben. Uit de antwoorden blijkt dat 21% van de Europese consumenten elektrische verwarming hebben en 10% warmtepompen gebruikt. Van alle huizen hebben 9% een openhaard en nog eens 9% een hout- of pelletkachel. Verreweg het meest gebruikte verwarmingssysteem is echter de gasboiler, waarvan 41% van de consumenten zegt die in huis te hebben.

Vier op de tien Europese consumenten gebruiken dus gas voor hun verwarming, maar er bestaan flinke verschillen tussen de elf landen die voor dit rapport zijn onderzocht. In Denemarken hebben bijvoorbeeld maar 16% van consumenten een gasboiler in huis. In Italië en vooral in het Verenigd Koninkrijk wordt er veel meer gas gebruikt voor verwarming, aangezien respectievelijk 78% en 83% van huishoudens een gasboiler hebben.

Hoe groot zijn de zorgen om gasprijzen?

Aan consumenten die een gasboiler hebben en dus gas gebruiken voor hun verwarming, hebben we gevraagd welke prijsontwikkelingen zij het komend jaar verwachten. De meerderheid is nogal pessimistisch, aangezien 80% verwacht dat gas prijzen verder zullen blijven stijgen. In het Verenigd Koninkrijk is dat zelfs 85%. Veel consumenten die afhankelijk zijn van gas voor hun verwarming maken zich dus inderdaad zorgen om stijgende prijzen. De vraag is of die zorgen groot genoeg zijn om tot actie over te gaan en wat die actie dan inhoudt.

Zo kunnen consumenten besluiten om gas te besparen door hun huis beter te isoleren, maar ze kunnen ook volledig overstappen op andere verwarmingssystemen. Voor een volledig overzicht van geplande klussen in huis van consumenten in 11 Europese landen, en van de impact die oorlog en prijsstijgingen hebben op hun klusgedrag, verwijzen we naar de European Home Improvement Monitor van USP Marketing Consultancy. Naast deze onderwerpen behandelt het Q1 2022 rapport media oriëntatie van consumenten als kwartaalthema, met een speciale focus op de opkomst van de digital native en nieuwe manieren om te inspireren.

Actueel nieuws

Voor meer informatie over onze expertise van en onderzoek naar bouwmaterialen kunt u contact opnemen met de verantwoordelijke partner hieronder.
We helpen u graag.

Onderzoek

Klanttevredenheid

Krijg inzicht in de beleving van uw klanten en breng de tevredenheid in kaart.

Branding

Hoe kan uw merk zich beter onderscheiden van de concurrentie? Hoe wordt het merk waardevoller voor uw doelgroep?

Customer journey

Een customer journey is de individuele ervaring van een klant met uw bedrijf.

Product Ontwikkeling

Zorg voor inzicht vanuit de eindgebruiker van uw product. En voorzie daarmee de ontwikkeling en design teams van relevante input.

Markt exploratie

Zorg voor de inzichten die u nodig heeft om succesvol te zijn in nieuwe markten

Pricing

Pricing is en blijft de grootste winst factor. Wij helpen u de juiste prijs bepalen voor uw producten.

Segmentatie

Begrijp de onvervulde behoeftes van uw (potentiele) klanten, identificeer potentie voor groei en bereik uw doelgroep op een effectieve manier.

Marktomvang

Breng je potentiele ROI in kaart door de grootte van uw markt in kaart te brengen en realistische sales targets te bepalen voor nieuwe markten.

Driver analyse

Weet welke elementen van de klantervaring de meeste impact hebben op tevredenheid, aanbevelingen en klantbehoud.

Nieuws

​Lees onze artikelen gebaseerd op de inzichten uit onze marktrapporten. 

Case Studies

Marktonderzoek Case Studies en industrie specifieke ervaring geven achtergrond en diepgang aan elk onderzoek project.

Over ons

Over ons, de organisatie en de mensen.

Over USP

Wat we doen, in woorden en getallen.

Ons team

Deze mensen maken USP.

Vacatures

We hebben verschillende uitdagende rollen.