DE BOUWSECTOR STABILISEERT, MAAR NOG NIET OVERAL EVEN SNEL

  • Door: Jeroen de Gruijl
  • 27 januari 2022
  • Bouw

Lockdown maart 2020 kantelpunt voor bouwvolumes

Als gevolg van de lockdown verminderde het optimisme van Europese architecten met betrekking tot hun orderboeken en de verwachte omzetontwikkeling. Met name in België, Frankrijk, Italië en het Verenigd Koninkrijk was vanaf maart 2020 direct al een extreme afname in de bouwvolumes zichtbaar ten opzichte van dezelfde maand een jaar eerder. Ook in daarop volgende maanden kabbelde deze negatieve ontwikkeling voort. In landen als Duitsland en Nederland bleef de ontwikkeling nagenoeg het hele jaar stabiel. En langzaam maar zeker leek het bouwvolume in de loop van het jaar ook in de hard getroffen landen weer aan te trekken. In januari 2021 zijn de bouwvolumes in de meeste landen weer hersteld. Afgezien van Duitsland en Polen, zitten deze ongeveer op hetzelfde niveau als een jaar eerder.

European Architectural Barometer Q1 2021 – USP Marketing Consultancy

Zorgwekkende status bouwvergunningen, langzaam herstel in zicht

De Europese bouwsector lijkt dus te herstellen na de klap in maart 2020 als we kijken naar het toegenomen bouwvolume in de meeste landen in de laatste maanden van dat jaar. Ook in de orderboeken zijn weer positieve ontwikkelingen zichtbaar voor de meeste Europese architecten. Echter laat de coronapandemie overduidelijk zijn sporen na in de sector en dat zien we terug in zorgwekkende cijfers als het gaat om afgegeven bouwvergunningen. Zowel in de woning- als utiliteitsbouw zijn in veel landen minder bouwvergunningen verstrekt dan in dezelfde periode een jaar eerder. Opvallend is Spanje, waar nog helemaal geen sprake is van een verbetering. Dit leidt er toe dat er weinig redenen zijn om aan te nemen dat de sector een snel en voorspoedig herstel zal laten zien.

European Architectural Barometer Q1 2021 – USP Marketing Consultancy

Verwachte ontwikkelingen door covid-19

Wat verder interessant is om te belichten, zijn een aantal trends die Europese architecten verwachten als gevolg van de coronapandemie. Architecten verwachten dat er een sterke verandering zal optreden in het type gebouwen dat wordt ontwikkeld in de komende jaren. Een groot deel architecten verwacht bijvoorbeeld dat minder winkelcentra worden ontwikkeld doordat consumenten meer online aankopen doen. Ook denkt de meerderheid een blijvende afname van kantoorruimtes te gaan zien omdat steeds meer mensen vanuit huis blijven werken. De vraag naar woningbouw zal in de meeste landen stabiel blijven, maar met name in het commerciële segment laat covid-19 sporen achter.

European Architectural Barometer Q1 2021 – USP Marketing Consultancy

Actueel nieuws

Voor meer informatie over onze expertise van en onderzoek naar bouwmaterialen kunt u contact opnemen met de verantwoordelijke partner hieronder.
We helpen u graag.

Onderzoek

Klanttevredenheid

Krijg inzicht in de beleving van uw klanten en breng de tevredenheid in kaart.

Branding

Hoe kan uw merk zich beter onderscheiden van de concurrentie? Hoe wordt het merk waardevoller voor uw doelgroep?

Customer journey

Een customer journey is de individuele ervaring van een klant met uw bedrijf.

Product Ontwikkeling

Zorg voor inzicht vanuit de eindgebruiker van uw product. En voorzie daarmee de ontwikkeling en design teams van relevante input.

Markt exploratie

Zorg voor de inzichten die u nodig heeft om succesvol te zijn in nieuwe markten

Pricing

Pricing is en blijft de grootste winst factor. Wij helpen u de juiste prijs bepalen voor uw producten.

Segmentatie

Begrijp de onvervulde behoeftes van uw (potentiele) klanten, identificeer potentie voor groei en bereik uw doelgroep op een effectieve manier.

Marktomvang

Breng je potentiele ROI in kaart door de grootte van uw markt in kaart te brengen en realistische sales targets te bepalen voor nieuwe markten.

Driver analyse

Weet welke elementen van de klantervaring de meeste impact hebben op tevredenheid, aanbevelingen en klantbehoud.

Nieuws

​Lees onze artikelen gebaseerd op de inzichten uit onze marktrapporten. 

Case Studies

Marktonderzoek Case Studies en industrie specifieke ervaring geven achtergrond en diepgang aan elk onderzoek project.

Over ons

Over ons, de organisatie en de mensen.

Over USP

Wat we doen, in woorden en getallen.

Ons team

Deze mensen maken USP.

Vacatures

We hebben verschillende uitdagende rollen.