BRITSE INSTALLATEUR VAKER INGEHUURD OM PRODUCTEN TE INSTALLEREN GEKOCHT DOOR EINDGEBRUIKERS

Bijna 60% van de installateurs in het Verenigd Koninkrijk krijgt te maken met verzoeken om producten te installeren die gekocht zijn door eindverbruikers

In het Verenigd Koninkrijk blijkt het heel gangbaar te zijn dat installateurs worden benaderd voor de installatie van een product dat gekocht is door de eindverbruiker. Niet alleen het aandeel installateurs dat dergelijke verzoeken krijgt is het hoogst van alle landen (57%), maar ook het aandeel van projecten waarin dit gebeurt is het hoogst (20%). Dit komt vaker voor bij de kleinere installatiebedrijven in het Verenigd Koninkrijk (tot en met 4 werknemers). 26% van de projecten waar zij aan werken zijn voor huiseigenaren die al de productkeuze hebben gemaakt en het product hebben gekocht.

Het laagste aandeel van installateurs die worden ingehuurd voor Doe-Het-Zelf klussen kan worden gevonden in Duitsland (38%) en dergelijke projecten vertegenwoordigen gemiddeld ongeveer 10% van hun opdrachten.

European Mechanical Installation Monitor Q3 2020 – USP Marketing Consultancy

In bijna alle landen wordt sanitair het meest gekocht door de eindverbruikers

Het gemeenschappelijke beeld in bijna alle landen is dat de producten die de eindgebruikers zelf kopen, vooral gerelateerd zijn aan sanitair. Voor deze producten speelt esthetiek een grotere rol en ze zijn ook veel gemakkelijker te kiezen, omdat ze minder technisch zijn dan bijvoorbeeld verwarmings- en koelapparatuur.

Het is echter interessant om te zien dat ketels, radiatoren en airconditioning, en in sommige landen leidingen, pompen voor afvalwater en slimme thermostaten, ook behoren tot de productcategorieën gekocht door de eindverbruikers.

European Mechanical Installation Monitor Q3 2020 – USP Marketing Consultancy

In sommige landen zien installateurs duidelijk een toename van de beslissingsmacht van eindgebruikers

Dit is het geval in Nederland, Frankrijk en Duitsland. In deze landen zagen meer installateurs dat eindgebruikers de laatste jaren meer betrokken zijn bij de besluitvorming rond W-installatieproducten en -merken.

Daarnaast hebben de eindgebruikers ook meer macht bij het onderhandelen over de productprijzen met de installateurs, wat vooral te wijten is aan de toenemende transparantie van de prijzen op het internet. Voor de Nederlandse en Belgische installateurs is dit een veel voorkomende praktijk – 70% van hen ervaart dat en het komt voor in meer dan een derde van hun projecten.

Conclusie

Ons onderzoek toont aan dat eindgebruikers macht aan het winnen zijn in het beslissingsproces en installateurs worden gedwongen om transparanter te zijn over hun prijzen. Verder zien we consumenten zelf installatieproducten kopen en de installateurs alleen inhuren voor de installatie ervan. Voor sanitair is dit niet iets nieuws is, aangezien deze producten een zeer sterke esthetische waarde hebben. Een belangrijke vraag is echter of dit ook vaker zal worden gedaan voor andere installatieproducten, zoals bijvoorbeeld ketels. Installateurs maken meestal een goede marge op deze producten, maar als gevolg van het aanbod van deze producten online, hebben consumenten nu zelf de mogelijkheid om de prijzen te controleren en deze producten eventueel zelfs zelf kopen.

Maar zal dit een gangbare praktijk worden? Waarschijnlijk niet, en de belangrijkste reden daarvoor is de enorme werkdruk van de installateurs en de ernstige krapte op de arbeidsmarkt in de installatiesector in Noord-Europa. Dit betekent dat installateurs kieskeurig kunnen zijn over welke opdrachten ze willen uitvoeren. Als eindgebruikers hun eigen ketels kopen, kunnen installateurs de klus gewoon weigeren. Dat gezegd hebbende, denken wij dat de transparantie van de prijzen gevolgen zal hebben voor de marges op de installatieproducten; een installateur zal vaker moeten accepteren om te verkopen met lagere marges. Dit kan worden gecompenseerd door meer in rekening te brengen voor de installatie van de producten.

Actueel nieuws

Voor meer informatie over onze expertise van en onderzoek naar bouwmaterialen kunt u contact opnemen met de verantwoordelijke partner hieronder.
We helpen u graag.

Onderzoek

Klanttevredenheid

Krijg inzicht in de beleving van uw klanten en breng de tevredenheid in kaart.

Branding

Hoe kan uw merk zich beter onderscheiden van de concurrentie? Hoe wordt het merk waardevoller voor uw doelgroep?

Customer journey

Een customer journey is de individuele ervaring van een klant met uw bedrijf.

Product Ontwikkeling

Zorg voor inzicht vanuit de eindgebruiker van uw product. En voorzie daarmee de ontwikkeling en design teams van relevante input.

Markt exploratie

Zorg voor de inzichten die u nodig heeft om succesvol te zijn in nieuwe markten

Pricing

Pricing is en blijft de grootste winst factor. Wij helpen u de juiste prijs bepalen voor uw producten.

Segmentatie

Begrijp de onvervulde behoeftes van uw (potentiele) klanten, identificeer potentie voor groei en bereik uw doelgroep op een effectieve manier.

Marktomvang

Breng je potentiele ROI in kaart door de grootte van uw markt in kaart te brengen en realistische sales targets te bepalen voor nieuwe markten.

Driver analyse

Weet welke elementen van de klantervaring de meeste impact hebben op tevredenheid, aanbevelingen en klantbehoud.

Nieuws

​Lees onze artikelen gebaseerd op de inzichten uit onze marktrapporten. 

Case Studies

Marktonderzoek Case Studies en industrie specifieke ervaring geven achtergrond en diepgang aan elk onderzoek project.

Over ons

Over ons, de organisatie en de mensen.

Over USP

Wat we doen, in woorden en getallen.

Ons team

Deze mensen maken USP.

Vacatures

We hebben verschillende uitdagende rollen.