BIM BEKENDHEID RAP GESTEGEN ONDER E-INSTALLATEURS

Grote stijging BIM bekendheid onder e-installateurs

European Electrical Installation Monitor Q3 2020 – USP Marketing Consultancy

In Europa is het percentage e-installateurs die bekend zijn met BIM flink gestegen, van 26% in 2018 naar 45% in 2020. De bovenstaande grafiek laat zien dat in alle acht onderzochte markten een stijging in BIM bekendheid heeft plaatsgevonden. In Nederland en het Verenigd Koninkrijk is BIM het meest bekend, respectievelijk 75% en 52% van de e-installateurs zijn daar bekend met BIM. Dat is niet verassend, aangezien juist die landen koploper zijn in BIM gebruik in de bouwsector in het algemeen. Wat wel opvalt is de nummer 3, Polen, waar bekendheid met BIM onder e-installateurs het sterkst is toegenomen, van slechts 17% in 2018 naar maar liefst 45% in 2020.

BIM gebruik onder e-installateurs blijft achter

European Electrical Installation Monitor Q3 2020 – USP Marketing Consultancy

Bekend zijn met BIM wil niet zeggen dat e-installateurs BIM ook daadwerkelijk gebruiken in hun projecten. De bovenstaande grafiek laat zien dat ondanks een sterke stijging in BIM bekendheid, het gebruik van BIM door Europese e-installateurs in de afgelopen twee jaar nauwelijks is toegenomen.

Desalniettemin is bekendheid met BIM de eerste stap naar BIM gebruik. De stijging in bekendheid laat zien dat e-installateurs steeds vaker BIM tegenkomen in hun projecten. Gebaseerd op hun intentie om BIM te gaan gebruiken in de komende twee jaar, kunnen we de inschatting maken dat BIM gebruik onder e-installateurs zal stijgen naar 13% in 2022.

Houdt de grotere installatiebedrijven in de gaten

Een geschat gebruik van BIM van 13% onder e-installateurs in 2022 lijkt niet echt uitnodigend voor fabrikanten van elektrische installatieproducten om te focussen op BIM-gerelateerde diensten en ondersteuning voor deze doelgroep. Het dienstenonderdeel van onze Q3 2020 Electrical Installation Monitor laat ook zien dat de vraag naar dergelijke diensten gemiddeld relatief laag is.

Maar vergeet niet dat BIM vaker wordt toegepast in grotere projecten, waarbij ook vaker grotere installatiebedrijven betrokken zijn. Wanneer we BIM-gebruik bekijken per FTE categorie, zien we dat van de grotere installatiebedrijven (15+ FTE) al 13% BIM gebruikte in hun projecten in 2020. Het gevolg is dat in de meeste landen de vraag naar BIM-gerelateerde diensten vanuit de fabrikant ook flink hoger is onder de grotere installatie bedrijven dan onder de kleinere. Op korte termijn kan het dus best lucratief zijn oog te houden op de grotere installatiebedrijven, waar het aankomt op BIM gebruik en de vraag naar BIM-gerelateerde diensten en ondersteuning.

Om hierbij te helpen zullen we het thema van de Q3 2021 European Electrical Installation Monitor toespitsen op BIM. Voor verdere informatie over BIM in de elektrische installatiesector, over diensten die e-installateurs van fabrikanten verwachten, en over de diensten die e-installateurs aanbieden aan hun klanten, verwijzen we naar de Q3 2020 European Electrical Installation Monitor.

Actueel nieuws

Voor meer informatie over onze expertise van en onderzoek naar bouwmaterialen kunt u contact opnemen met de verantwoordelijke partner hieronder.
We helpen u graag.

Onderzoek

Klanttevredenheid

Krijg inzicht in de beleving van uw klanten en breng de tevredenheid in kaart.

Branding

Hoe kan uw merk zich beter onderscheiden van de concurrentie? Hoe wordt het merk waardevoller voor uw doelgroep?

Customer journey

Een customer journey is de individuele ervaring van een klant met uw bedrijf.

Product Ontwikkeling

Zorg voor inzicht vanuit de eindgebruiker van uw product. En voorzie daarmee de ontwikkeling en design teams van relevante input.

Markt exploratie

Zorg voor de inzichten die u nodig heeft om succesvol te zijn in nieuwe markten

Pricing

Pricing is en blijft de grootste winst factor. Wij helpen u de juiste prijs bepalen voor uw producten.

Segmentatie

Begrijp de onvervulde behoeftes van uw (potentiele) klanten, identificeer potentie voor groei en bereik uw doelgroep op een effectieve manier.

Marktomvang

Breng je potentiele ROI in kaart door de grootte van uw markt in kaart te brengen en realistische sales targets te bepalen voor nieuwe markten.

Driver analyse

Weet welke elementen van de klantervaring de meeste impact hebben op tevredenheid, aanbevelingen en klantbehoud.

Nieuws

​Lees onze artikelen gebaseerd op de inzichten uit onze marktrapporten. 

Case Studies

Marktonderzoek Case Studies en industrie specifieke ervaring geven achtergrond en diepgang aan elk onderzoek project.

Over ons

Over ons, de organisatie en de mensen.

Over USP

Wat we doen, in woorden en getallen.

Ons team

Deze mensen maken USP.

Vacatures

We hebben verschillende uitdagende rollen.