Duurzame bouwtrend: architecten blijven minder maar duurzamere materialen gebruiken

Grote trends in de bouw- en installatiesector, en in de maatschappij als geheel, beïnvloeden uiteindelijk de keuzes voor materialen en producten waar de gebouwen om ons heen van gebouwd worden. Door hun betrokkenheid bij de eerste stappen van het bouwproces hebben architecten een grote voorspellende waarde voor allerlei trends in de bouw- en installatiesector, inclusief trends en ontwikkelingen in het gebruik van materialen voor gebouwen.

Daarom wijden we om het jaar een kwartaalrapport van de European Architectural Barometer van USP Marketing Consultancy aan materiaalgebruik in de bouw van gebouwen. Voor dat rapport meten we de door architecten verwachte specificatie van materialen voor bouwprojecten in de komende vijf jaar, om een helder beeld te krijgen van ontwikkelingen in materiaalgebruik. Uit onze interviews met architecten uit acht Europese landen in het tweede kwartaal van 2022 kunnen we opmaken dat architecten over het algemeen verwachten de komende jaren minder materialen te specificeren.  

Architecten verwachten minder bouwmaterialen te specificeren 

In alle landen verwachten architecten dat er minder materialen gebruikt zullen worden voor bepaalde doeleinden of onderdelen van een gebouw. Wat ze verwachten is dat ze minder verschillende soorten materialen zullen gebruiken. Die verwachtingen waren al zichtbaar in onze meting in 2020, en de metingen van 2022 laten zien dat die verwachtingen doorzetten en architecten wederom minder soorten bouwmaterialen te zullen specificeren.

Dat geld voor veel bouwmaterialen in de tien productgroepen of bouwdoeleinden waar we architecten naar gevraagd hebben. Als we bijvoorbeeld kijken naar façades dan verwachten architecten minder beton, pleister, glas, metaal, bakstenen en externe gipsplaatsystemen te zullen specificeren. De enige materialen die ze verwachten meer te specificeren zijn façadepanelen. Een vergelijkbare verwachte vermindering van de meerderheid van gespecificeerde bouwmaterialen is te zien voor schuine en platte daken, vloermaterialen, metalen in het algemeen en het merendeel van materialen die gebruikt worden voor gebouwschil.

Uitzonderingen laten de beweging naar duurzaamheid zien 

Aangezien architecten over het algemeen verwachten minder materialen te specificeren, is het interessanter te kijken naar de uitzonderingen. Dan wordt duidelijk dat de gemene deler voor de meeste materialen die architecten juist verwachten meer te specificeren, duurzaamheid is. Aangezien de bouw en gebouwen veel grondstoffen verbruiken en veel bijdragen aan jaarlijkse uitstoot en vervuiling, ligt het voor de hand dat er moeite wordt gedaan om de sector te verduurzamen.

Die duurzaamheidstrend is terug te zien in de paar bouwdoeleinden of gebouwonderdelen waarvoor architecten verwachten de meerderheid van materialen juist meer te zullen specificeren. In de isolatiecategorie verwachten architecten bijvoorbeeld alle soorten isolatiemateriaal meer te zullen specificeren met polystyreenschuim als enige uitzondering. Wat betreft installaties en klimaatbeheersing verwachten architecten ook alle producten en systemen meer te specificeren, behalve de gasboilers en radiatoren.

De duurzaamheidstrend is echter niet enkel terug te zien in meer isolatie en warmtepompen of minder gasboilers. In andere categorieën zien we dat architecten hernieuwbare materialen zoals hout vaker verwachten te specificeren, en juist minder plastics en materialen op oliebasis te zullen gebruiken. Dit zijn slechts enkele voorbeelden van de lange lijst van materialen waar we architecten uit acht Europese landen over geïnterviewd hebben. Voor een volledig overzicht van verwachte ontwikkelingen in het gebruik van bouwmaterialen verwijzen we naar het Q2 2022 rapport van de European Architectural Barometer van USP Marketing Consultancy.  

Actueel nieuws

Voor meer informatie over onze expertise van en onderzoek naar bouwmaterialen kunt u contact opnemen met de verantwoordelijke partner hieronder.
We helpen u graag.

Onderzoek

Klanttevredenheid

Krijg inzicht in de beleving van uw klanten en breng de tevredenheid in kaart.

Branding

Hoe kan uw merk zich beter onderscheiden van de concurrentie? Hoe wordt het merk waardevoller voor uw doelgroep?

Customer journey

Een customer journey is de individuele ervaring van een klant met uw bedrijf.

Product Ontwikkeling

Zorg voor inzicht vanuit de eindgebruiker van uw product. En voorzie daarmee de ontwikkeling en design teams van relevante input.

Markt exploratie

Zorg voor de inzichten die u nodig heeft om succesvol te zijn in nieuwe markten

Pricing

Pricing is en blijft de grootste winst factor. Wij helpen u de juiste prijs bepalen voor uw producten.

Segmentatie

Begrijp de onvervulde behoeftes van uw (potentiele) klanten, identificeer potentie voor groei en bereik uw doelgroep op een effectieve manier.

Marktomvang

Breng je potentiele ROI in kaart door de grootte van uw markt in kaart te brengen en realistische sales targets te bepalen voor nieuwe markten.

Driver analyse

Weet welke elementen van de klantervaring de meeste impact hebben op tevredenheid, aanbevelingen en klantbehoud.

Nieuws

​Lees onze artikelen gebaseerd op de inzichten uit onze marktrapporten. 

Case Studies

Marktonderzoek Case Studies en industrie specifieke ervaring geven achtergrond en diepgang aan elk onderzoek project.

Over ons

Over ons, de organisatie en de mensen.

Over USP

Wat we doen, in woorden en getallen.

Ons team

Deze mensen maken USP.

Vacatures

We hebben verschillende uitdagende rollen.